Extreme Sports Forum
gfxgfx

Dobrodošli Gost na forum. Ako niste član foruma, a želeli biste da budete, registrujte se.
Niste dobili email poruku za aktiviranje vaše prijave?

Ako ste član foruma, prijavite se, tako što ćete uneti korisničko ime, lozinku i vreme trajanja prijave. Ako ste zaboravli lozinku pritisnite ovde.
X-Sports

gfx gfx
gfxgfx

Dobrodošli na Extreme Sports Forum!

gfx gfx
gfx
62801 Poruka 2638 tema 10932 članova - Najnoviji član: Holden maj 24, 2012, 04:58:05 am
*
gfx*Prva stranaPomoćPretragaPrijavljivanjeRegistracijagfx
gfxgfx
      « nazad napred »
 Strana: 1 [2] Štampa
Autor tema: Mexico '08  (Poseta: 3149 )
EXTREME
Global Moderator
Hero Member

Poruka: 1599

Profil WWW Email
« Odgovor #15 : januar 25, 2008, 08:46:09 pm »

Sa malim zakasnjenjem nove slike i pomalo dopunjen prethodni izvestaj sa cetvrtog zadatka!
Zadatak 4
Valle de Bravo  23.1.2008.

Rezultati trećeg zadatka:
3.zadatak  67,4 km

60. Ovuka    58,2km      453 boda
84. Lepir    50,2km    353 boda
94. Dusan    30km    239 bodova
129. Pantic 11,1km    70 bodova

Ukupno:
88. Lepir        1118 bodova
97. Ovuka       1067 bodova
116. Pantic    892 boda
129. Dusan    536 bodova
136. Mirvad    369 bodova

Mirvada računam kao našeg člana jer smo svi zajedno, odlično se družimo, i jedna smo ekipa.

Zadatak 4   75,4km
DESPUE
CERPEL SS 1km EXIT cyl
LAPILA
MESAD
LACASA
RAM232 ESS 1km arround
Danas je bio najturbulentniji dan, tako da sam krenuo na sletanje posle 2 jaka frontalca. Jedan na stenama, 30 metara do njih,  a drugi u gomili pilota.
Ipak, pored Pinjona prilikom kretanja ka sletištu, uhvatim jak i stabilan stub, uzak...onakav kakav ja volim, i ipak nastavim trku.
Izašao sam dovoljno visoko iznad Pinjona tako da sada ne moram da se vučem i borim po onim stenama gde sami mao frontalac.
Dušan je krenuo za mnom, izvrteo isti stub, mada je bio u drugom korenu stuba i imao manju visinu na kraju. Ipak se odlučio za sletanje. Pantić se takože borio blizu nas, malo iza ka startu, ali se nije mogao probiti napred, kakao kaže pojačao mu je vetar, i kenuo je na sletanje. Mirvad je već bio dole i davo im instrukcije šta je i kako je dole. Da se razumemo, i sletanje je ovde poprilično teško, nestabilno je, vetar jak, a termičke krpe često prouzrokuju probleme. Otuda i one povrede pilota u cilju na drugoj trci. imam info da su to dva pilota, jedan iz Airwave Racing Team-a, naš prvi komšija, a drugog ne znam.

Pozivam na stanicu Lepira da vidim gde je on, a on već 6km do DIVISE, a ja tek izvrteo 3,400.
Neka vas ne bune ove velike visine. Jeste da je preko 3,400m, ali zemljište je najniže oko 2000, a cilj juče je bio na 3,300m!
Start je na 2,300.
Elem, do DIVISE znam šta me čeka. Turbulentan teren i izvlačenje na mestu koje već znam, ali mi nikako ne prija. Kao i svima. Tu je neka špicasta stenčina visine 50m, a široka 10metara. Tu često radi termika, uska, i nepravilnog oblika, tako da se smrznem dok ne izvrtim potrebnu sigurniju visinu. A ako promašiš stub, ili ga nema, problem je što je teško izaći napred na čistinu, jer do tamo je šuma, i teren pun useka i nekih brda, tako da bi bio rodeo samo takav. Izlazim tu na 3400, overavam DIVISU (antena), ovaj put idem do same antene da ne bih prošao kao u drugoj trci.
Čujem se sa Lepirom, on je ispred nekoliko kilometara, kaže da mu je loše, i da bi i sleteo. Kažem mu da leti, kada je prošao najgori deo.
Stižem do LA PILE, sam, jer sam među zadnjima zbog “odustajanja”, ima poneki raštrkani pilot okolo mnogo niže.
Sada na LA PILI nailazim na jako zakošen stub koji me polako ali sigurno vraća ka onim stenama koje trebaju da mi posluže kao odskočna daska ka sledećoj tački. Tako je i bilo, na visoravni, nailazim na još jedan stub, izlazim na 3,774m, pri penjanju od 6m.
Spor sam i sam, ali dobro, cilj mi je da završim trku za sada.
Dobro je što skoro uvek znam gde bi trebalo da radi.
Overavam MESAD, zatim nazad do LACASE.

Pitam Lepira gde je, a on kaže da je sleteo par km od zadnje tačke i da leži i odmara jer je povraćao, i u vazduhu, i na zemlji.
Posledica svega pomalo. Od hrane, i temperature koju je imao. Svaka čast, odlično vozi, brzo. Ja sam spor i često sam sam, nemam nikoga oko sebe, osim na početku trke, jer obično nesto zajebem. 2 i 3 zadatak mi pucao speed. Danas sam ga ušivao na startu.
Na ovom prvom takmičenju vozim ovako, da upoznam teren, a na drugom ću gledati da da budem uz najbrže pilote.

Na kraju, posle LACASE, sa odličnom visinom krećem ka RAM 232,  ali sam mislio da je ta tačka mnogo više u brdima, i nepotrebno gubim vreme u stubu najmanje 15minuta, nabijajući visinu do 3,600m. Kada sam video da sam na cilj došao sa prevelikom visinom, malo sam se provozao do mesta Jovan, i nazad, kao da mi nije bilo dosta .

Mislio sam da se samo meni desavaju frontalci, sumnjao sam da nesto nije u redu sa mnom ili glajderom, ali posle trke, svi isto pricaju.
Jedan od Valica, (ovo su gledali Mirvad i Dušan iz mesta Jovan iz restorana) na final glajdu, ka cilju u imao je 3 frontalca pod punim spidom, popravio ih i stigao prvi ili drugi... Momci su odlicni.
Organizacija je fantasticna!
Lepir presao oko 58km, Pantic i Dusan i Mirvad, overili startni cilindar, oko 10km, ja sam u cilju.
Baza na 3400 a u visim delovima na 3800.
Trajanje leta 4h,50min. Umoran sam, a front koji je trebao naici mozda skrene i i sutra cemo mozda leteti (mada nam je potreban odmor).
Eto, znam da vam je tesko gledati sve ove slike, sada kada je tamo zima, ali u ponekim situacijama i sam bih voleo da sam tamo..

Pozdrav svima!!!
CU@cloud.base

* Zadatak-4---iznad-cilja.jpg (79.91 KB, 500x375 - (poseta: 211 ).)

* Zadatak-4---iznad-starta-na-pocetku-tke.jpg (17.94 KB, 500x375 - (poseta: 210 ).)

* Zadatak-4---iznad-starta-na-pocetku-tke-2.jpg (33.95 KB, 500x375 - (poseta: 235 ).)

* Zadatak-4---open-window,------Pantic-i-Dusan.jpg (8.93 KB, 500x375 - (poseta: 239 ).)
« Poslednja izmena: januar 25, 2008, 08:50:39 pm EXTREME » Evidentirano

DOBERMAN
Administrator
Hero Member

Poruka: 1848

ness_caffee@hotmail.com
Profil WWW Email
« Odgovor #16 : januar 26, 2008, 06:14:10 am »

koji pogled covece... extra!
Evidentirano

EXTREME
Global Moderator
Hero Member

Poruka: 1599

Profil WWW Email
« Odgovor #17 : januar 26, 2008, 09:53:31 am »

Zadatak 5   82.5km

DESPUE
PIANOP SS 1km EXIT
3REYES
LLANO
SAUCOSA
LACASA
RAM232 ESS 1km arround. GOAL CYL 400m ARR RAM232

Rezultati 4. zadatka
91. Ovuka 75,4 km u cilju
106. Lepir 58km
121.Pantić 8,4km
124. Dušan, Mirvad minimum distance

Ukupno:
94. Ovuka
98. Lepir
122. Pantić
131. Dušan Đ.
137. Mirvad

Trka je mnogo teska, samo je Lepir nesto uradio od nas (oko 55km), a mi ostali oko 25km. Svi.
Izgleda da je jednu tacku organizator ubacio čisto da pomocu ovog takmicenja ispita teren..
Mi smo se okupili i održali interni brifing i odlučili da poletimo 15min pre otvaranja cilindra, i to se ispostavilo kao pametno jer smo malo gubili energije, a ipak smo prvi ušli i izašli iz startnog cilindra.
Stub pored El Pinjona nas je sve spasio, i sve je išlo kako treba. Kod 3REYES, okrećem tačku, nalazim stub, malo ga vrtim i jurim ka sledećoj, i usput obaveštavamo jedni druge, gde šta radi i ko je gde. danas sam ja bio ispred ostalih naših, i najavljivao im gde šta radi. Međutim nakon 23km slećem jer sam krenuo na dug put do druge tačke sa malom visinom. danas kumulusa nije uopšte bilo, vetar je menjao jačinu, teško je snaći se ako nisi u grupi.
Lepir, Pantic i Dule su leteli u istoj grupi, ali jedno uzvišenje je samo Lepir presao, pa je Dusan sleteo kod mene, a Pantić koji kilometar bočno.
Nekako sam zadovoljan, bilo je dobro, brzo sam vozio, i na mestu gde sam sleteo , sletelo je jos sigurno 30 pilota. Loš tajming, nepoznat teren, jer tu nismo leteli ovih dana.
Danas sam čuo jednu zanimljivost. U Valle de Bravu za zadnjih 12 godina samo tri dana se nije letelo (na Monarca Open i takmicenjima), pa cak i ta 3 dana se moglo leteti, ali nije bilo termično jer je bilo posle slabe kise..
Eh da. Danas sam jednog amerikanca proterao sa suvozačevog mesta jer je bilo rezervisano za mene. Bunio se nesto, ali kad je video Srbija na majici, i da ga ne j.... ni 5%, odmah se pomerio nazad. Pa dokle ce oni da nas j...? Mirvad komentarise: E jes mi godra (drago) sto si ovog levata napušio.. Smiley)
Eh, da. Mirvad je dobro danas leteo, opuštenije i duže nego prethodnih dana. Čovek snima kamerom, i slika, tako da slike koje dobijate su njegove i moje.
Ostali drže komande i ne puštaju ih. Frka , šta ćeš.
Lepir je dalje u trci, malo više rizikovao, jureći Filipa Broersa i još nekog, i prilikom ulaska u stene glajder ga nije baš slušao i jakom trzajem, skoro u negativi izvukao glajder da ne bi udario u stene.
Posle je kući prao frižider, kaže to on časti jer je preživeo.
Večeras smo nakupovali hrane u lokalnoj prodavnici jer resursi presušuju, moramo sami praviti jela.
Najbolje je kada objašnjavamo koje meso hoćemo. Za piletinu, kokodačemo, za teletinu stavljamo rogove na glavu i mučemo. Mirvad grokće i pokazuje odrično prstom, kao “nemoj mi to davati” .
Jedan Boomerang5, tražeći do poslednjeg daha termiku iznad šume, nije uspeo da se izvuče i sletio je na šumu.
Inače šuma je ovde da te Bog sačuva, jer je jaaaaako visoka i nekako retka i nadam se da niko od nas neće na nju sletati.
inače, ovde je gomila ludaka, svi di poslednjeg momenta očajnički traže termiku, nema predaje do kraja. Uvlačenja u stene, useke, u rotore, pa to je postala normalna stvar! Asimetrije, frontalci,pucaju na sve strane. kažu lokalci da je pre nego što smo mi došli jedn dan bačeno 8 rezervi. Valjda zato i imaju 2 helikoptera u pripravnosti ispod starta. Jedan sa vitlom za izvlačenje, a drugi za transport.
Pobedio je jedan od Valiča, a drugi je sleteo oko 50-og kilometra.
Stižu i neka nova lica koja ce učestvovati na predsvetskom prvenstvu, kao npr. Marina Olexina (RUS), i Jean Marc Caron (FRA).

Bice jos žešća konkurencija!

Taman da završim izveštaj jer je već 23h po ovdašnjem vremenu, ponudi se Pantić da ode do HQ da pogleda rezutate današnje trke u ukupno. Sačekajmo ga…

Evo i Pantića, dakle:

rezulatati 5 zadatka:
51. Lepir 55,3km 
84. Dušan 25.4km
97. Pantić 24.1km
105. Ovuka 23.4km
123. Mirvad 19.4km

Ukupno:
91. Lepir 1923
96. Ovuka 1696
121. Pantić 1143
129. Đorđević D. 867
139. Mirvad 563

Sutra tj. danas je zadnja trka Monarca Open 2008.
Posle toga 2 dana odmora, pa PreWorld Mexico 2008. Na istom mestu.

CU@cloudbase

* Zadatak-5---vadjenje-na-stenama.jpg (36.15 KB, 500x375 - (poseta: 197 ).)
Evidentirano

FLYING MAN
Administrator
Hero Member

Poruka: 644

flyingmann@gmail.com
Profil WWW Email
« Odgovor #18 : januar 26, 2008, 05:44:54 pm »

Zadatak 6  60.5km

DESPUE
MAGUY SS 2km ENTER 12,45
DIVISA
RAM232
IGLESIA
TORRE CYL 200m

Evo ga i zadnji zadatak ovog takmičenja. Dogovaramo se da niko ne rizikuje ništa, jer se povrede češće prvog i zadnjeg dana.
Meni se istegao ili prebacio neki mišić u leđima, tako da sam na startu morao da tražim medicinsku pomoć. Dadoše mi neke tablete.
Prognoza je bila malo lošija nego juče, tj. pojačan vetar, nema oblačnosti sve do popodne, kada se ista može očekivati. Vetar po slojevima varira do 40km/h na 4000m. Takođe u nižim delovima od starta jači vetar što uvek pravi probleme na sletanju.

Mi knapiramo vreme poletanja tako da ne letimo previše pre otvaranja cilindra, jer je to ponekada i opasno i gubi se koncentracija.
Pantić je poleteo pre ostalih i već otišao ka grebenu kod ESPINE.

Vrtimo stub odmah na startu, izlazimo iznad El Pinjona i krećemo ka njemu. Tamo opet nalazim stub izlazim iznad i krećem ka zoni čekanja kod ESPINE, koju inače ovde zovu CRAZY (zato što je turbulentno, stubovi nisu stalni ni stabilni, čas radi ovde, čas onde, tako da se roj paraglajdera pomera tao-vamo kao roj pčela). Dušan je sa mnom, a Lepir i Mirvad sletiše u podnožje. Lepiru crkla baterija na GPS, a drugi nešto nije podesio..
Tu je gomila pilota i čekamo na 2 km od cilindra jer ne možemo prići bliže jer je tamo dolina.
Deo pilota, možda i polovina odlazi ka DIVISI i tamo traži stub i čeka otvaranje cilindra. Vidim da se oni tamo muče jer slabo radi termika i Dušanu savetujem da čekamo tu gde jesmo.
Na 2 minuta do otvaranja cilindra, negde na 3,300 krećemo ka njemu, overavamo ga i idemo ka tački. Pantić je u grupi kod DIVISE, i oni takođe kreću ka tačku MAGUEY samo sa suprotne strane.
Sve izgleda kao neka bitka jer jurimo jedni prema drugima.
Stižemo do MAGUEY tačke, i onda počinje borba za svaki metar visine jer posle dolazi malo teži deo gde bi valjalo imati dobru visinu.

Za to vreme, jedan šveđanin, se povredio kod starta jer je imao problem, bacio rezervu, pao na drvo, i onda sa drveta na zemlju. Povreda kičme.
Helikopter ga brzo izvlači i odnosi ..

Pantić, u želji da pristigne jednu grupu ne vrti ništa pri povratku sa DIVISE ka MAGUEY, ide brzo na spidu, ali posle gubi visinu. Na tom mestu izgubiti visinu znači imati problem sa šumom, jer se teren blago spušta prema dolini, a nigde livade. I tako sleće Pantić na šumu, na svu sreću bez ikakvih povreda i problema.

Dušan koji se ranije izvukao napred nailazi na stub i vraća se u igru. Ja sam već ka RAM232, vozim solidno brzo, vodim svoju grupu, nalazim stubove. U ovom delu već rade kumulusi, izlazim u bazu na 3,600m. U jednom delu desllo mi se podvijanje, pa kravata koju ne mogu povlačenjem konopaca da rešim, izlazim iz stuba u radim uši, i tako je popravljam.
Idem ka RAM 232, tamo je grupa pilota koja se vuče nisko, pretičem je sa solidnom visinom vraćam se ka IGLESIJI. Usput dizanje, ne vrtim ništa, i sa spidom idem ka TORRE. Obilazim i TORRE, i dolazim nad jezero sa oko 1000m visine. Malo sam preterao, ali nije mi žao, sa tom visinom sam obišao ceo Valle i tek tada uvideo kako je lepo ovo mesto.
Slećem u cilj 37., od ukupno 49 pilota koji su završili trku.
Dušan je sleteo kod LACASE, kao i jedan od Valiča koji je zbog toga izgubio prvu poziciju u ukupno plasmanu.
Trku je pobedio drugi brat.
Zanimljivo je da od 6 trka, 3 je pobedio Urban, a 3 Aljaž Valič.
Ipak, obojica, u ukupno plasmanu, zauzimaju 5. i 6. mesto.

Rezultati 6.trke

37. Ovuka          2:34:11    60,5km    612 bodova
 88. Đorđević Dušan         38,4km   308 bodova
119. Pantić Darko         24,9km   160 bodova
127. Lepir Aleksandar         Min.Distance
127. Mirvad Zenuni         Min.Distance

UKUPNO:

89. Ovuka         2308 bodova
101. Lepir         1991 bod
121. Pantić         1353 boda
127. Đorđević      1175 bodova
139. Mirvad        631 bod

Zadovoljan sam. 3 trke u cilju, 20 sati naleta, plus 5 u treningu, tako da na PW uz ovu formu očekujem još bolje letenje.
Konkurencija će biti i jača, došli su novi piloti iz Nemačke, Češke, Francuske itd.
Žao mi je zbog onog trak loga jer bih bio oko 65.-og mesta, što bi mi meni i a i Srbiji donelo više FAI bodova na WPR listi.

Danas nam je došao i Uglješa, on će sada više računa voditi o nama jer se ne takmiči. Biće i više slika.
Jutros nam je pravio doručak.. 

Danas i sutra odmor, ne pada nam na pamet letenje. Idemo da obiđemo Monarca leptirove jer biti ovde, a to ne videti je baš šteta.
Za one koji ne znaju, ti leptirovi svake godine prevale put od Kanade do Meksika (Vallea) da bi ovde proveli period od decembra do marta kada se pare. Putovanje u jednom smeru im traje 3 meseca i to je jedinstven primer u svetu seljenja leptirova.
Brdo na koje dolaze, odnosno šuma nalazi se blizu Valle de Brava i tamo ih ima na milione.

* Zadatak-6---cuva-nas-polici.jpg (54.96 KB, 500x375 - (poseta: 200 ).)

* Zadatak-6---iznad-jezera.jpg (67.38 KB, 500x375 - (poseta: 226 ).)

* Zadatak-6-ljute-masine-ka-E.jpg (13.66 KB, 500x375 - (poseta: 198 ).)

* Zadatak-6---sletiste-u-Vall.jpg (55.6 KB, 500x375 - (poseta: 224 ).)
Evidentirano

KARPINSKI
Administrator
Hero Member

Poruka: 1389

Profil Email
« Odgovor #19 : januar 26, 2008, 09:31:08 pm »

Kao neko ko nije neki vrsni poznavalac paragliding-a meni je ovo bio naj interesantniji zadatak (za nekoga ko je sve prethodne ispratio i procitao od pocetka do kraja)! Takodje i ova serija fotografija mi je najbolja! Nasi momci bas uzivaju u Mexicu...zavidim im!
Samo nastavite sa ovakvim materijalima! Wink
Evidentirano
Guja
Newbie
*

Poruka: 12

Profil Email
« Odgovor #20 : januar 28, 2008, 04:01:49 pm »

Ako mi dozvolite, pre početka narednog takmičenja, kratak komentar.
Ekipa je odlično odradila prvo takmičenje, najbolji je bio Željko, što sam i očekivao, obzirom na ranija iskustva iz FAI-1 takmičenja, Saša, Dule i Darko su debitanti u ovako jakoj konkurenciji, te su i njihovi rezultati veoma dobri. Saša je imao šansi i za bolji plasman, ali je to žrtvovao, zbog ekstra brze vožnje i želje da bude napred u trci. Dušan je nadmašio performanse svog krila i nadam se stekao dragoceno iskustvo. Lično bih voleo da povećaju bodovni saldo u trkama, ne plasman već iznos bodova.
Odlično, samo neka nastave u istom ritmu jer je konkurencija na sledećem takmičenju još jača.
G.
Evidentirano
gfx
 Strana: 1 [2] Štampa 
gfx
Pređi u:  
gfx gfx