|
EXTREME
|
 |
« : januar 05, 2008, 11:23:41 pm » |
|
Nemačka paraglajderica preživela je munje, tuču veličine dinje, temperaturu od minus pedeset stepeni i nedostatak kiseonika nakon što ju je oluja usisala i povukla na visinu veću od Mount Everesta...na neverovatnih 9947 metara. Da dobro ste pročitali!!! MANILLA - 'Ewa Wisnierska imala je sreće kao da je deset puta zaredom dobila na lotou, kaže jedan od najiskusnijih australijskih paraglajdera. Njen let kroz oluju na visini na kojoj lete jumbo jetovi može se opisati samo jednom rečju - čudo. Kinez koji je uletio u istu oluju u blizini grada Manille u australijskoj državi Novi Južni Wales nije bio te sreće. Telo He Zhongpina (42) pronađeno je 75 kilometara od mesta na kojem je uzleteo na svoje poslednje putovanje. Smrt je, pretpostavljaju stručnjaci, najverovatnije nastupila usled gušenja ili smrzavanja nakon što ga je usisala oluja. Wisnierska je izjavila za Sydney Morning Herald da je trenirala za predstojeće Svetsko prvenstvo u paraglajdingu kada je naletela na oluju. 'Želela sam proleteti oko oblaka kada me je iznenada usisalo i počelo spiralno vrteti i dizati u visinu otprilike 20 metara po sekundi', izjavila je sretna paraglajderica. Kaže da se nakon 40 minuta do sat vremena probudila na visini od 6.900 metara. 'I dalje sam letela, rukavice su mi bile smrznute, nisam imala kočnica, a paraglajder je letio bez ikakve kontrole.' Ništa nije mogla učiniti nego samo čekati, a bila je opremljena i GPSom za praćenje koji je snimio ceo let. 'Mislila sam da sam u nesvesti provela samo nekoliko minuta, a ne toliko dugo', objasnila je paraglajderica. Poslednje čega se sećam bio je mrak koji se smenjivao sa snažnom svetlošću!!! Za kraj je jednostavno rekla: "From the theory, I knew the chances to survive are almost zero, I knew I can only have luck, I can't do anything - and I got it."
|