Extreme Sports Forum
gfxgfx

Dobrodošli Gost na forum. Ako niste član foruma, a želeli biste da budete, registrujte se.
Niste dobili email poruku za aktiviranje vaše prijave?

Ako ste član foruma, prijavite se, tako što ćete uneti korisničko ime, lozinku i vreme trajanja prijave. Ako ste zaboravli lozinku pritisnite ovde.
X-Sports

gfx gfx
gfxgfx

Dobrodošli na Extreme Sports Forum!

gfx gfx
gfx
62801 Poruka 2638 tema 10932 članova - Najnoviji član: Holden maj 24, 2012, 04:44:00 am
*
gfx*Prva stranaPomoćPretragaPrijavljivanjeRegistracijagfx
gfxgfx
      « nazad napred »
 Strana: [1] Štampa
Autor tema: Zoran Petrovic - GUGI!  (Poseta: 3194 )
EXTREME
Global Moderator
Hero Member

Poruka: 1599

Profil WWW Email
« : januar 05, 2008, 10:13:11 am »

Gugi je jedan od najboljih i najiskusnijih paraglajding letaca na nasim prostorima! Sa njim se poznajem nesto malo manje od 15 godina, a nezaboravni moji letovi na Kopaoniku sa njim ostaju zauvek u nasem secanju na jedno drugacije, lepse i opustenije vreme. Reci su suvise male za coveka kao sto je on...jako je tesko izdvojiti da li je bolji letac ili prijatelj!
Ovaj prvi vikend u 2008.godini smo proveli zajedno na Staroj Planini. Vreme i ambijent su cinili svoje da nam uzitak bude u potpunosti onakav kakav se samo moze pozeleti.
Uz mojih par fotografija cu pokusati da vam docaram kakva je zimska atmosfera na Staroj Planini, a uz Gugija u vazduhu probajte samo da zamislite kako se cela nasa ekipa provela ova dva dana.
Takodje Gugijeva biografija da ga upoznaju svi oni koji ga ne poznaju...malo je ljudi kao sto je on!

Zoran Petrović  je rodjen 29.12.1961. godine u Kraljevu. Osnovno obrazovanje je stekao u Ratini, a srednje i visoko u Kraljevu i Beogradu.Kao diplomirani mašinski inženjer, stalno je zaposlen u Mašinsko-tehničkoj školi “14. Oktobar” u Kraljevu. Oženjen je  ima  dve ćerke, stambeno rešenje mu je porodična kuća u rodnoj Ratini. Omiljen sport, i povremeni dopunski posao,  mu je skijanje, a hobi topografija, strastven je zaljubljenik u prirodu.
Član aerokluba “Mihajlo Petrović” u Kraljevu od 1977. godine. Nakon staža kao aero-modelar i maketar, završava jedriličarsku obuku 1979. godine u klasi  Jovanović Mijata.Padobransku osnovnu obuku završio je 1980. godine pod vođstvom Raković Zorana i Pavićević Zorana.Usavršavanje u obe discipline, sprovedeno je, tokom osamdesetih godina, u okviru kraljevačkog Aerokluba i VSS, pod nadzorom vrsnih nastavnika vazduhoplovstva.
Pionir je srpskog paraglajdinga, leti paraglajdere od Decembra 1986. godine, sa dozvolom pilota PG od 1993. godine i ovlašćenjem nastavnika paraglajdinga od 1995. godine.Organizator i rukovodilac, prvih takmičenja u paraglajdingu na prostoru južnog Balkana (1991.god.). Osnivač i višegodišnji predsednik najtrofejnijeg paraglajding kluba u zemlji.
Aktivan i vrhunski takmičar  paraglajdinga u svim disciplinama.Višestruki Državni prvak u obe takmičarske discipline, standardni reprezentativac, učesnik na četiri Svetska i dva Evropska PG prvenstava, nebrojeno puta pobednik PG kupova.Više puta je proglašen za najboljeg sportistu u grani paraglajding VSJ, VS SCG, VSS, dobitnik je statue “Zlatni orao” VS za 2003. i 2006. godinu, kao najbolji vazduhoplovni sportista.

* Gugi-5.jpg (52.73 KB, 500x377 - (poseta: 984 ).)

* Gugi-1.jpg (28.7 KB, 376x500 - (poseta: 979 ).)
« Poslednja izmena: januar 05, 2008, 10:14:59 am EXTREME » Evidentirano

EXTREME
Global Moderator
Hero Member

Profil WWW Email
« Odgovor #1 : januar 05, 2008, 10:17:52 am »

U toku takmičarske karijere, koja još uvek traje, ostvario je sledeće rezultate:
-šampionska titula u disciplini prelet:1993., 1994., 2003., 2004. i 2007.;
-vice šampion u disciplini prelet:1996., 2000. i 2001.;   
-šampion u disciplini precizno sletanje 2004.; 
-vice šampion u disciplini precizno sletanje: 2003., 2005. i 2007.;
-najbolji sportista VSJ/VSSCG/VSS u grani paraglajding: 1993., 1994, 2003., 2004., 2005. i 2006.;
-pobednik na više medjunarodnih kup takmičenja u preciznom sletanju i preletu u regionu Balkana;
-član ekipe PK Eol koja je desetostruki šampion Države u preletu;
-višegodišnji pobednik državnih liga takmičenja u obe discipline;
-dobitnik statue «Zlatni orao», kao najbolji vazduhoplovni sportista VSSCG/VSS za 2003. i 2006.;
-najbolji sportista – senior, grada Kraljeva za 2005.;
-član državnih Paraglajding Reprezentacija od 2003. godine ( pet SP i dva EP), sa dva puta osvojenim četvrtim mestom, na SP u disciplini precizno sletanje, 2005. u  Niškoj Banji i 2007. u Litvaniji;
-državni rekorder u disciplini precino sletanje /od 2003./ i prelet /2003. do 2006./;
-drugoplasirani na svetskoj rang listi za paraglajding-precizno sletanje (od 1. septembra 2007.);
-na poziv Francuske vazduhoplovne federacije, učestvovao je kao promoter preciznog sletanja paraglajderom na najprestižnijem svetskom festivalu «Icaro Coupe» u Francuskoj, 2007. godine.

* Gugi-3.jpg (46.43 KB, 500x377 - (poseta: 958 ).)

* Gugi-4.jpg (37.09 KB, 500x377 - (poseta: 950 ).)

* Gugi-6.jpg (75.53 KB, 500x377 - (poseta: 949 ).)

* Gugi-2.jpg (29.17 KB, 376x500 - (poseta: 928 ).)
Evidentirano

DOBERMAN
Administrator
Hero Member

Poruka: 1848

ness_caffee@hotmail.com
Profil WWW Email
« Odgovor #2 : januar 05, 2008, 02:11:12 pm »

extra fotke!! bravo!
Evidentirano

FLYING MAN
Administrator
Hero Member

Poruka: 644

flyingmann@gmail.com
Profil WWW Email
« Odgovor #3 : januar 05, 2008, 08:39:35 pm »

Sta reci za Gugija, poznajem ga nekih osam godina, od kada sam poceo da se bavim paraglajdingom. Odlican prijatelj, odlican letac i pedagog, jednom recju "Veliki Covek". Cas mi je sto ga poznajem.
Fotke su inace odlicne, jedino da smo znali da ste na Babinom zubu, mogli smo da vam se pridruzimo pa da na fotografijama bude jos nekoliko paraglajdera.
Evidentirano

LUC1FER
Global Moderator
Hero Member

Poruka: 616

eXtreme is my name!

luka@sbb.co.yu
Profil Email
« Odgovor #4 : januar 05, 2008, 08:47:06 pm »

Svaka cast!

Dodatne slike za kolekciju Smiley
Evidentirano

EXTREME
Global Moderator
Hero Member

Profil WWW Email
« Odgovor #5 : januar 05, 2008, 08:49:28 pm »

Imam u planu sa Gugijem neke akcije tako da ce se znati unapred. Cool
On je takodje postao clan naseg foruma pa ce se komunikacija valjda za sve letace prosiriti.
To nam je ustvari i cilj! Wink
Evidentirano

KARPINSKI
Administrator
Hero Member

Poruka: 1389

Profil Email
« Odgovor #6 : januar 06, 2008, 11:23:34 am »

Paraglajding je rekreativni i takmičarski sport popularan u čitavom svetu. Slobodno letenje iznad čarobnih predela i doživljaj dimenzije o kojoj ljudi sanjaju od pamtiveka čine ovaj sport posebno atraktivnim
Letilicom koju letač pokreće nogama upravlja se pomoću platnenog krila čiji se oblik formira vazdušnim pritiskom. Krila su najčešće površine 25-35 m2, njihov raspon je 8-12 metara, a težina 3-7 kilograma (mada čitava oprema može da teži i do 12).

Pionir  paraglajdinga u Srbiji  Zoran Petrović iz Kraljeva pionir je paraglajdinga u Srbiji - u ovom sportu je već 20 godina, učestvovao je na mnogim takmičenjima i dobitnik je brojnih nagrada (jedna od njih je i Zlatni orao - značajna nagrada Vazduhoplovnog Saveza) "Ja ne bih rekao da je paraglajding ekstreman sport.
U okviru paraglajdinga postoji disciplina koja je, po meni, jako ekstremna. To je akrobatski paraglajding. Običan paraglajding opasan je koliko i skijanje. Specifičnost akrobatskog paraglajdinga je izvođenje manevara koji su pre desetak godina bili nezamislivi (kao šo su lumping unapred ili unazad) Tu su greške fatalne. Manevri se unapred planiraju i uvežbavaju godinama. Uglavnom se rade iznad vode da bi se izbegle ozbiljnije posledice u slučaju greške. Među mladima ovo je veoma popularna disciplina." Pored  akro paraglajdinga, discipline su još i prelet i precizno sletanje na tačku (cilj).

Kod nas će se 2008. godine u Sićevu održati Evropsko prvenstvo u preletu, a u Niškoj Banji - Evropsko prvenstvo 2008 u sletanju na cilj.

Škole paraglajdinga  Petrović kaže i da se u poslednjih 4-5 godina beleži porast broja mladih ljudi u ovom sportu, i to oba pola, kao i da je ovaj sport jedan od retkih gde su takmičari oba pola u konkurenciji.
Škole paraglajdinga u Srbiji su pod jurisdikcijom Direktorata civilnog vazduhoplovstva. U školama se uči najpre teorija letenja, tehnika letenja, upoznavanje sa opremom s kojom se leti, meteorologija, pravila i propisi. Nakon teorije sledi praksa - prvo se leti sa malih brda, a zatim i sa ozbiljnijih terena. U ravnici se leti uz pomoć vitla (automobil vuče letilicu). Paraglejdera ima na svim planinama u Srbiji, ali i u Vojvodini - leti se od Kanjiže i Vršca do granice sa Makedonijom. Na pitanje kakav je motiv i osećaj bio u počecima njegovog bavljenja paraglajdingom i kakve su impresije nakon 20 godina letenja, Zoran Petrović kaže da osećaj zaista ne može da se dočara rečima i da je u pitanju neviđena radost.

Najjeftiniji vid letenja  Ja  sam počeo da letim u aeroklubu kao pilot jedrilice, a potom i kao padobranac (sa 17 godina). Kako je došla kriza u društvu ona se odrazila i na Aeroklubove. Našao sam izlaz u paraglajdingu, jer je to najjeftiniji vid vazduhoplovstva. Sad nosim jako lepe utiske iz Francuske sa Evropskog prvenstva u preletu, jer sam leteo u Alpima. Jedno od mesta gde smo leteli je kolevka svetskog paraglajdinga, u francuskom delu Mon Blana. Zaista je teško objasniti radost, zadovoljstvo, poziitivne impresije koje letenje pruža. Ko uđe u ovaj sport i doživi jednu godinu letenja - više ne napušta ovaj sport" - zaključuje Petrović, najiskusniji paraglajder u Srbiji.

TEXT: Jelena Jovanović
« Poslednja izmena: januar 06, 2008, 11:28:33 am KARPINSKI » Evidentirano
Mr- B.
Jr. Member
**

Poruka: 77

Profil Email
« Odgovor #7 : januar 06, 2008, 01:50:18 pm »

Svaka cast!

Dodatne slike za kolekciju Smiley
Da fotke su ekstra!
Pozdrav za Gugija  Cool
Evidentirano

Live life- Go Jump!!!
TimeOfCholera
Newbie
*

Poruka: 15

Profil Email
« Odgovor #8 : januar 07, 2008, 12:37:37 pm »

aj neko od vas iskusnih ako moze da napise koliko kesa treba da ulozi pocetnik, znaci na obuku a kasnije i na opremu... pg me privlaci duze vreme al nedostatak vremena i finansija su me sprecili u tome...
Evidentirano
FLYING MAN
Administrator
Hero Member

Poruka: 644

flyingmann@gmail.com
Profil WWW Email
« Odgovor #9 : januar 07, 2008, 08:15:08 pm »

Pa obuka ti ide od 200-500 evra u klubovima, a oprema moze da se nabavi od 500 evra pa navise.
Evidentirano

jovule
Newbie
*

Poruka: 1

« Odgovor #10 : februar 03, 2008, 11:00:00 pm »

Samo cu reci da mi je velika cast i srecan sam sto poznajem "OVOLIKOG COVEKA"... Jednostavno ziva legenda i TATA paraglajdinga...
Evidentirano
marep
Newbie
*

Poruka: 1

« Odgovor #11 : novembar 01, 2010, 01:14:37 pm »

Zorana sam upoznao pre par godina a i dosta drugih letaca. Istina je da je on medju prvima poceo tim da se bavi ovde kod nas, i da je stvarno dobar pilot. ali mislim da ga neki mnogo velicaju, jer gledajuci takmicenja u proslosti a i pricajuci sa dosta paraglajderista, mogu zakljuciti da do mozda 2004-5godine kod nas i nije bila toliko ozbiljna konkurencija, a do tada retko je ko ozbiljno kao on ulagao u opremu i vreme za letenje. A onda se konkurencija pojacala i nije vise tako lako bilo pobediti, mislim da je i on to svati i zato se prebacio na , kako neki momci kazu "ubadanje tacke" gde je opet kad je to krenulo imao slabu konkurenciju i postizaon zapazene rezultate ( to je dobro smisljeno ), posto je tu valjda sada najbolji neki momak iz Vrsca i jos neki iz Aleksinca.... Sada vidim da ima dosta mladih koji su dosta manje u letenju od njega a pobedjuju ga, pa zato mislim da ga ne treba bas toliko velicati, ali svakako zasluzuje paznju kao jedan od zacetnika letenja paraglajderom kod nas.
Evidentirano
gfx
 Strana: [1] Štampa 
gfx
Pređi u:  
gfx gfx