Extreme Sports Forum
gfxgfx

Dobrodošli Gost na forum. Ako niste član foruma, a želeli biste da budete, registrujte se.
Niste dobili email poruku za aktiviranje vaše prijave?

Ako ste član foruma, prijavite se, tako što ćete uneti korisničko ime, lozinku i vreme trajanja prijave. Ako ste zaboravli lozinku pritisnite ovde.
X-Sports

gfx gfx
gfxgfx

Dobrodošli na Extreme Sports Forum!

gfx gfx
gfx
62801 Poruka 2638 tema 10931 članova - Najnoviji član: tope maj 23, 2012, 09:13:05 pm
*
gfx*Prva stranaPomoćPretragaPrijavljivanjeRegistracijagfx
gfxgfx
      « nazad napred »
 Strana: [1] 2 Štampa
Autor tema: 40 godina BMX-a ! 40 years of BMX !  (Poseta: 670 )
ralebmx
Newbie
*

Poruka: 26

« : novembar 16, 2010, 10:13:51 pm »

40 godina BMX sporta !  Znam , ucili su nas u skoli da se recenica nikada ne pocinje brojem, ali u ovom slucaju moram da napravim izuzetak jer u pitanju je jubilarni rodjendan meni najdraze stvari na svetu. BMX.
Kako, kada i gde je nastao BMX?
To su pitanja koja su me mucila kada sam imao 12-13 godina i otkrio da sve sto zelim u zivotu jeste BMX. Iako sam i pre BMX-a na “trobrzinki” sa amortizerima, fabrike bicikala Partizan, pokusavao da imitiram moto-kros trke nisam bio ni svestan da je bas tako BMX i nastao.

Na moto-kros stazama juzne Kalifornije, preciznije u Long Beach-u, grupa klinaca predvodjena 13-o godisnjim Scot Breithaupt-om je organizovala prvu zvanicnu BMX trku.
Skoro svi su vozili bicikle Schwinn Stingray, preteca danasnjeg BMX bicikla. Bilo je to 14. novembra 1970. godine.
To je pocetak sporta koji je ubrzo postao popularan medju mladima sirom planete. A 2008. godine BMX Racing, kao originalna grana BMX sporta je postala Olimpijski Sport!

Scot Breithaupt , otac BMX-a, osnivac SE Racing-a i jos mnogobrojnih kompanija, BMX inovator i dizajner , promoter sporta, ni ovog puta nije omanuo.
U Long Beach-u je napravljena izlozba "40 Years of BMX". Koja je imala zavrsnicu na otvorenom terenu u obliznjem mestu Bellflower u Kaliforniji, tacno 40 godina kasnije, 14.novembra 2010.godine.

Imao sam prilike da se konacno upoznam sa Scot Breithauptom i da mu ispricam kako je to pocelo kod nas u Beogradu, u Srbiji odnosno bivsoj Jugoslaviji.
Price su nam jako slicne sto se samih pocetaka tice.
U Srbiji je sve bilo jako tesko, niko nije imao razumevanja za BMX, a u Americi gde je vladao preduzetnicki kapitalizam za Scot-a su pocele “da cvetaju ruze”.
Posle samo nekoliko godina njegova kompanija SE Racing je zaradjivala neverovatnih 60 miliona dolara godisnje, a mi smo u Kaludjerici , sredinom 80-ih i dalje od starih plasticnih kofa pravili numberplates i zicom vezivali za volan i pravili nalepnice Haro, Red Line, Skyway,…i naravno vozili Rog BMX.

U nedelju 14. novembra u Bellflower-u je bilo mnogo ljudi iz Kalifornije, cele amerike, australije, japana i evrope.
Bila su organizovana takmicenja u Flatlandu, Vert Freestyle-u, i BMX Racing-u na poznatoj Bellflower BMX stazi.
Susreo sam se i sa prvim BMX idolima poput imena: Stu Thomsen, Mike King, Mike Miranda, freestyle legendama: Bob Haro, Eddie Fiola, Brian Blyther, Ron Wilkerson, Martin Aparijo, Mike Dominguez…

Da sve bude jos interesantnije sto se mene tice, Scot Breithaupt me je pozvao da kasnije odemo zajedno u Long Beach gde je vec nedelju dana bila postavka u jednom izlozbenom prostoru, posvecena 40-o godisnjici BMX-a. Razmenili smo telefone i tacno u 6 popodne se nasli na Atlantic bulevaru ispred zgrade Expo. Uveo me je i licno odrzao mini-predavanje o tome kada , gde i kako je to sve pocelo sto se tice BMX-a.
Dobio sam ,nenadano, poklone u vidu minijaturnih BMX modela i poster sa njegovim potpisom i posvetom.
Sta je jos bolje moglo da mi se desi na dan proslave 40 godina postojanja BMX-a , ne znam.
Evo malo slika sa ovog dogadjaja.
Pozdrav svima kojima je BMX postao deo DNK kao sto je slucaj kod mene !
Rale Potic
« Poslednja izmena: novembar 18, 2010, 03:59:20 am ralebmx » Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #1 : novembar 16, 2010, 10:42:03 pm »

Scot Breithaupt

Prvi heroj BMX-a Stu Thomsen

Jedan od mnogobrojnih old school BMX bicikli na izlozbi: HUTCH TRICKSTAR
« Poslednja izmena: novembar 16, 2010, 11:38:12 pm ralebmx » Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #2 : novembar 16, 2010, 10:54:33 pm »

« Poslednja izmena: novembar 16, 2010, 11:42:07 pm ralebmx » Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #3 : novembar 16, 2010, 10:56:31 pm »

« Poslednja izmena: novembar 16, 2010, 11:43:09 pm ralebmx » Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #4 : novembar 16, 2010, 10:57:12 pm »

http://s742.photobucket.com/albums/xx61/ralebmx/?action=view&current=m_DSCF6723.jpg
Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #5 : novembar 16, 2010, 10:58:51 pm »

Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #6 : novembar 16, 2010, 11:04:12 pm »

stu thomsen

new school
Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #7 : novembar 16, 2010, 11:10:03 pm »

Brian Blyther

Martin Aparijo, sudija FLATLAND takmicenja

Da li se neko seca filma "Paklena BMX staza" ili u originalu "RAD"?
Verovali ili ne proslo je 25 godina od tog filma
Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #8 : novembar 16, 2010, 11:14:19 pm »

posetite Scot-ov sajt: http://40yearsofbmx.com/

Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #9 : novembar 16, 2010, 11:22:35 pm »

Scot Breithaupt i ja, kao da smo zapevali neku nasu...hehe...lik je luuuud

Mike Savage, lik ciji poster iz 1988. godine iz casopisa BMX Action imam na vratima svoje sobe u Kaludjerici vec 22 godine.

imao sam isti ovakav RedLine pre 20-ak godina. Ovaj baja je iz New York-a i ne bi ga dao ni za kakve pare

Pazario sam 4 stara BMX Plus! casopisa. Dobar dil 4 komada za 20 buck-a. Ovaj baja je imao i prvi broj BMX Action magazina iz 1976.godine!!!
Cena-prava sitnica- 1000 dolara!

Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #10 : novembar 16, 2010, 11:29:30 pm »

malo FLATLAND-a! zao mi je sto mi Nikola Olic nije dosao da ih sve pokida

BMX Race
Evidentirano
Trba
Hero Member

Poruka: 1288

WWW.FREESTYLEPANCEVO.CO.RS

Profil Email
« Odgovor #11 : novembar 17, 2010, 11:11:24 am »

Rale drago mi je da si bio tamo i da si toliko zanimljivih stvari video.Uskoro cemo imati priliku da vidimo a neki i upoznaju Nikolu Olica koji uskoro dolazi u Srbiju  nakon dugo godina.Citao sam na sajtu "23mag" tekst od Bart de Jonga iz Holandije koji kaze da se bicycle race prvo odrzao u Holandiji jos 1956-e godine a tek kasnije u Kaliforniji.Buduci da se u Americi taj sport brzo razvijao,samim tim  su i preuzeli pricu da se taj sport prvo pojavio kod njih.I ja sam smatrao da se bmx kao sport prvo javio u Kaliforniji jer se to svuda moze procitati na netu ili u knjigama.Evo linka sa tog sajta gde ima dosta zanimljivih stvari:
http://www.23mag.com/hist/histoire.htm
Isto tako nedavno sam naleteo i na ovaj snimak
gde se moze videti Thomas Edison kako izvodi trikove na 28" klasicnom biciklu pred kraj 19-og veka.

Inace fotke su ti super.Voleo bih i ja da odem jednog dana preko velike bare na neki bmx sajam,manifestaciju  i takmicenje.
Da li je onaj bmx pored ograde "BMX Helltrack" original koji je vozio Cru Jones u filmu ili ne?
Kad ti inace dolazis u Srbiju?
Evidentirano

WWW.FREESTYLEPANCEVO.CO.RS
acan800
Newbie
*

Poruka: 31

acan2furious@hotmail.com
Profil Email
« Odgovor #12 : novembar 17, 2010, 03:54:56 pm »

Ovi trikovi sa tube linka su fixie freestyle. A fixie ima mogo vecu tradiciju od BMX-a. Licno smatram da je BMX nastao kasnije...
Npr. :
http://prollyisnotprobably.com/2010/10/new_yorks_costumed_bicycle_par.php
Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #13 : novembar 17, 2010, 07:01:16 pm »

Cao Trbo, da, znam da holandjani vole da tvrde da je BMX nastao kod njih 1956.godine. Ocigledno svet u to vreme jos nije bio spreman za tako nesto.
U realnosti, prvi bicikl koji je licio na danasnji BMX i koriscenje tog imena je nastalo u Kaliforniji pocetkom 70-ih.
A sto se tice trikova na biciklu jos krajem 19.veka i to je poznato, a secate se svi i cirkuskih trikova na biciklima tokom celog 20-og veka.
Sve su to bile inspiracije da se vremenom spontano rodi BMX i BMX Freestyle.
Cuo sam od Nikole Olica da dolazi u Srbiju i da se sprema 2010 serbia open flatland jam! Sjajno , uzivajte i kacite slike!
Evidentirano
ralebmx
Newbie
*

« Odgovor #14 : novembar 17, 2010, 07:11:22 pm »

Jos da odgovorim da je onaj bicikl pored "Helltrack" ograde isti kao u filmu koji je vozio Cru Jones.
Znaci nije bas taj vec isti model sa identicnim delovima. Glumac koji je tumacio lik Cru Jones-a , Bill Alen, je cest gost na ovakvim okupljanjima.
Evidentirano
gfx
 Strana: [1] 2 Štampa 
gfx
Pređi u:  
gfx gfx