|
KARPINSKI
|
 |
« : februar 16, 2010, 12:07:28 pm » |
|
Planinarka Tatjana Rašević (28) iz Beograda preživela je pad sa visine od 100 metara na Suvoj planini! Tatjana koja je pala sa litice na vrhu Trem, kaže za Press da je preživela zahvaljujući rancu koji joj je ublažio pad! Spasavanje planinarke trajalo je po snežnoj mećavi skoro deset sati, a u niškoj bolnici konstatovan joj je višestruki prelom rebara.
Doktor Dobrivoje Antić, hirurg u niškoj bolnici, kaže da je s obzirom na okolnosti pravo čudo da devojka nije zadobila još teže povrede, - Pacijentkinja je ugruvana, imala je mnogo sreće. Ona je zadobila povredu grudnog koša sa prelomom nekoliko rebara. Stabilna je i nema potrebe za hirurškom intervencijom - saopštio je Antić.
Tatjana Rašević kaže da se u subotu sa još 800 planinara popela na Trem, najviši vrh Suve planine. - Planinarenjem se bavim osam godina, ali mi je prvi zimski uspon bio vrh Trem. Bila sam u prvoj grupi planinara koja je iz Dušnika ka Suvoj planini krenula oko sedam časova ujutro. Sve vreme je bila strašna mećava. Negde oko 13 časova smo se popeli na vrh odakle sam htela da slikam planinu. Skinula sam rukavicu da bih lakše fotografisala. Međutim, kada sam htela da stavim aparat pod jaknu, rukavica koja mi je bila zakačena za rukohvat planinarskog štapa mi je odletela. Pošla sam da je dohvatim, ali kada sam joj prišla, propala sam u ambis - opisuje Tatjana avanturu koja je umalo koštala života.
Naša sagovornica kaže da ju je verovatno spasao ranac koji joj je ostao na leđima i tokom pada. - Padala sam otvorenih očiju, gledala sam šta mi se dešava! Sneg me je šibao u lice, sve što sam imala u rukama mi je ispalo osim ranca koji mi je bio na leđima. Udarila sam desnom stranom tela, kotrljala sam se ne znam koliko dugo. Da nije bilo ranca sigurno bih slomila vrat! Kada sam se konačno zaustavila, dovukla sam se do jednog drveta i pozvala tatu mobilnim telefonom i jednog kolegu iz Novog Sada koji je bio gore sa ostalim planinarima. Posle pola sata došli su spasioci i počeli su da me izvlače. Skoro deset sati su me vukli, a jedan deo puta sam morala da hodam iako mi je noga bila iščašena - priča Tatjana.
Vrh Trem opasan za planinare Jedan od pirotskih planinara koji je bio na usponu na Trem kaže za Press da je prava sreća i velika zasluga Gorske službe spasavanja što je planinarka preživela. - Za subotu su najavili udare vetra od stotinu kilometara na sat. Problem je što te strehe, koje predstavljaju najveću opasnost po planinare, naročito one manje iskusne, nisu bile obeležene žutom trakom, ili su možda i bile obeležene, a veoma jak vetar ih je oduvao. Uslovi za uspon su bili nehumani i zahtevali su ogromnu kondiciju, pre svega iskustvo za boravak u ovakvim uslovima. Iako ne najveći vrh, Trem je sa svojih 1.810 metara visine jedan od najtežih za uspon zbog veoma teške konfiguracije terena. Možda je bilo pametnije otkazati uspon, ili kao cilj postaviti neku od nižih tačaka na usponu, a ne sam Trem. Neverovatna je sreća što je devojka preživela, ali priznanje treba odati njenim spasiocima jer je težak teren kroz koji su je izvlačili - kaže ovaj planinar iz Pirota. (A. Ć.)
Iskusni planinar Igor Radosavljević, predsednik planinarskog kluba „Mosor", kaže da ne pamti gore nevreme. - Na Trem, vrh visok 1.810 metara, peo sam se sedamdeset puta, ali ovakvo nevreme nisam zapamtio! Bilo je izuzetno hladno pa smo odlučili da prekinemo akciju uspona. Tada smo se nalazili na oko 1.600 metara nadmorske visine. Do nesreće je došlo kada je Tatjana nagazila na takozvanu strehu, odnosno nanos snega koji se formira na litici i propala u ambis. Drveće i sneg su ublažili pad inače bi sigurno poginula. Do nje smo stigli za pola sata i odmah počeli sa izvlačenjem jer je sa nama sve vreme bila i Gorska služba spasavanja. Mada ozbiljno povređena, devojka je bila svesna. Stavili smo je na ranac i počeli da je vučemo, jednim delom puta je morala da hoda pa smo joj imobilisali povređenu nogu. Bilo je strašno, skoro deset sati smo je vukli po planinskom bespuću dok nismo stigli do Bojaninih voda gde su nas dočekali pripadnici Žandarmerije koji su je odveli u bolnicu, a ostale planinare razvezli kućama - kaže Radisavljević.
On objašnjava da je akcija zimskog uspona na Trem republičkog karaktera i u subotu je okupila i planinare iz Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske. Organizator uspona je niški planinarski klub „Železničar".
Izvor: Press
|