Cao Gonzales
Kod nas takmicenje ne postoji,ali u svetu!!to je druga prica,o tome cu posle....
Ali posto sam ja vec daleko otisao u ovoj disciplini,na ovogodisnjoj sednici je i o tome bilo price...evo prilog odatle....
ЗАПИСНИК
са 25. седнице Комисије за параглајдинг и змајарство
Ваздухопловног савеза Србије, одржане у суботу 05.децембра
2009.године у Београду.
Tacka 10:Разматрање кандидатура за организацију такмичења за 2010. годину и
одређивање такмичарских календара за државна првенства и лиге у
дисциплинама прелет, прецизно слетање параглајдером и за акробатски
параглајдин
Odredjen je datum 14.-15. 08. Бајина Башта (Perucac) ovo je na nivou Srbije..
I ovo ce biti samo jedna vrsta promocije Akro letenja...
Sto se tice Svetskih takmicenja to izgleda ovako:
Buduci da sam ja proveo veci deo treninga sa Makednskim akro pilotom (Mendo Veljanovski----http://www.acromacedonia.com/html/acro.html)
jedan od najstarijih i naj iskusnijih pilota,inace ucesnik u Svetskom kupu..
Od njega sam i naucio dosta toga o svemu tome,i zato znam da je mnogo tesko
uci medju takvu elitu... Mogu da kazem par njegovih reci o meni i ulasku u S.K.
----Ja cu te prepruciti za S.K. jer smatram da imas velikih sansi i da dosta dobro napredujes,za to je potrebno i razmisljati ne samo dobro leteti,dosta poena zavisi od koreografije,odabir manevra,procene visine za zavrsne manevre,raditi uvek u vidokrugu sudija,i ono najbitnije raditi prelaz i konekciju izmedju manevra cisto sa sto manje gresaka...
Normalno krece se od manjih takmicenja,ne moze se odmah na najjaci svetski kup,gde je mozda limit od 20 pilota (prvih 20) ali na manjim gde su date sanse novim A.pilotima mogao bi proci i onda dalje zavisi od tebe.-----
Opet se ne moze samo pojaviti i ucestvovati,pored preporuke da je pilot siguran i da ne dovodi sebe u opasnost,treba proci
SAFETY SELECTION,gde sudije zadaju odredjene manevre i proveravaju znanje..
Takmicenja se odrzavaju:Svajcarska,Austrija,Italija,Norveska,Spanija...
sad zavisi od komisije nije jos izasla lista za 2010 g
inace u s.k. ima oko 55 pilota..
Sto se tice toga kako se boduje,svaki manevar nosi odredjenu tezinu i po tome se boduje..dobije se np.u zavisnosti od visine kojom se raspolaze obicno 1000m
broj manevra neka bude 4.i da ti ostane visine za koreografiju i zavrsne manevre... pilot izabere koji ce raditi,to je zanimljivo jer ako precenis sebe i tezinu manevra svaka greska te baca mnogo mesta nazad...
Neka bude za sada toliko,za nesto vise bi morali da poznajete svaki manevar savrseno,kako se radi itd...nebi vam bilo jasno ta teorija se uci mnogo...
Inace svako takmicenje mora da se odrzava na terenima iznad vode.
Mendo Veljanovski me je pozvao da idemo zajedno u Nepal u februaru na tri meseca,da bi se pripremali za s.k. mislim da ako uspem da odem imam velike sanse da postignem nesto u Srpskom paraglajdingu...
U Oludenizu sam imao dobru sansu koju sam iskoristio,leteo sam sa svetskim prvakom,i pored jos tri svetska pilota i b.a.s.e jumper-a odrzavali smo airshow pred mngobrojnom publikom.
Moje ime i nacionalnost je uvek bilo najavljivano:))
Posle toga sam dobio i ovu ponudu iz Turske pored ostalih vrhunskih pilota...
Hi Petar, I organize at 3-6- June 2010 ACROX INTERNATIONAL AEROBATICS AIR GAMES - TURKEY
I want to see you in my Organisation.
More Info at;
www.acrox.orgCem Karakaş
Mendo organizuje s.k. na Ohridu u julu iskakanjem iz helikoptera,nada se da cu se takmiciti,i kaze svakako ces biti tu da skacemo za probu...
Sve ovo sto sam naveo nije nemoguce,ali da bi se doslo do svetskog vrha,potrebno je sve ovo i pored toga dosta truda i rada!!!
Pozdrav svima
Petar :-)