Hi
Posto se ispostavilo da se u srbiji naj vise deepsnow sank koriste, za te sanke ima par kljucnih stvari koje su interesantne.
Motor, Gusenica, i koji modeli dolaze u obzir
Motor za Deepsnow sanke:2 ili 4 stroke?
Svi proizvodjaci koriste za deepsnow sanke 2-stroke motore dok jedino yamaha koristi 4-stroke motor.
U ovome slucaju je tesko je nekome jedan motor preporuciti.
Profesionalni vozaci su pokazali da 2-stroke motori jos uvek nisu zamenivi u dubokom snegu.
I moje licno misljenje je da treba koristiti 2-stroke motor.
600cc, 700cc, 800cc ili 1000cc Motor?
U ovome slicaju je poznato da za sada arctic cat ima 2-stroke motore sa 1000cc u ponudi. Ski-doo je 1000cc motore izbacio iz ponude. Koliko ja znam razlozi su bili neefikasan motor.
600cc motor se cesto koristi na sankama za pocetnike. Za rekreativnu voznju u dubokom snegu je ovaj motor veoma dobar. Ski-Doo, Polaris i Arctic Cat imaju ove motore u ponudi vec duze godina.
700cc motori od polarisa je za sada jedan od najstabilinij motora. Ovaj motor pravi Fuji Heavy Industries. Moram da priznam da mi je to jedan od omiljenih motora posto su neunistivi.
800cc motori su veoma popularni kod Ski-doo sanki. Rotaxov 800 TEK motor je vrhungskog kvaliteta i pokazao se u 2007 godini kao dobar motor.
Polaris i Arctic cat imaju 800cc motore u ponudi koji su se isto veoma dobro pokazali.
1000cc suzukijev motor koji korisiti arctic cat u svojim sankama j meni licno veoma poznat. smatram da nedaje nikakvu prednost prema 700cc i 800cc sankama.
Vecina meni poznatih profesionalnih vozaca sanki koji voze deepsnow sanke koriste polaris 700cc ili 800ccm motor, kao Ski-doo 800cc ili Arctic Cat 800cc motor.
GusenicaKoja duzina?
Poznato je da ima velike razlike u snegu izmedju evrope i amerike!! (suva klima u americi sneg se moze nedeljama drzati kao prah) do u evropi vecinom vlada teski i vlazni sneg. Imamo i mi prah u evroi ali samo kratko.
Vecina deepsnow sanki ima gusenicu duzine izmedju 144 in 165 inch.
Neznam koja se duzina inace u srbiji koristi ali iz iskusta je poznato da je pperfektna gusenica za evropski sneg izmedju
144 i 155 inch.To ima vise razloga. Veoma dugacke gusenice 158 do 165inc su pravljene za americki powder snow (sneg kao prah) i evropi imamo vecinom tezak sneg. U powder snegu naravno treba veca powrsina gusenice koja gura sanke unapred nego posto je podloga veoma labava. Isto tako je veoma dugacka gusenica nestabilnija kada se skace sa sankama.
isto jedan razlog protiv predugacke gusenice je da se kramponi koji se ukopaki u sneg isto moraju iskopati. kada je sneg veoma tezak ili vlazan (prolece) sankama treba vise snage da se kramponi iskopaju a to utice na potrosnju a i oduzima snagu sankama.
ja licno koristim sanke sa 146 i sa 155 inch gusenicom i mislim da to mogu svakome preporuciti.
KramponiDuzina krampona ja iso vazna.
maksimalnu duzinu koju bi ja preporucio je 2,4 inch za gusenicu duzine 155inch.
Za gusenicu od 146inch max. duzinu krampona od 2,15 do 2,2 inch.
Koji raspored krampona?Ima puno razlicitih rasporeda krampona na gusenicama, ali samo dve vrste su dobre za evropski teski sneg.
Za gusenice od 146inch je ovakav raspored perfektan
http://www.camoplast.com/powersports/tracks/over/challenger.jpga za gusenice od 155 inch ovakve
http://www.camoplast.com/powersports/tracks/over/series4.jpgpozdrav.
branko