Dobrodošli
Gost
na forum. Ako niste član foruma, a želeli biste da budete,
registrujte se
.
Niste dobili
email poruku za aktiviranje vaše prijave?
1 sat
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Neograničeno
Ako ste član foruma,
prijavite se
, tako što ćete uneti korisničko ime, lozinku i vreme trajanja prijave. Ako ste zaboravli lozinku pritisnite
ovde
.
Dobrodošli na Extreme Sports Forum!
62784
Poruka
2638
tema
10922
članova - Najnoviji član:
harr32rod
maj 21, 2012, 03:31:29 pm
Extreme Sports Forum
|
BIKE SPORTS
|
BMX
|
Jedna priča....
« nazad
napred »
Strana:
[
1
]
2
3
4
5
...
12
Autor
tema: Jedna priča.... (Poseta: 17407 )
stara garda
Newbie
Poruka: 11
Jedna priča....
«
:
april 29, 2007, 04:51:34 pm »
Zagrebački željeznički kolodvor,negdje oko 8 sati 1990.Nas troje nadobudnih klinaca svi u ranim 16-tima,ah kako i ne bi bili nadobudni.Pravac Maribor,problem,kako bajkove u vlak.Koliko smo ih voljeli,najrađe bi u kupe s njima,ništa nam nije preostalo,več ključ u ruke i rastavljaj.I tako na opće iznenađenje prisutnih putnika,bicikli stoje s nama u hodniku,neko grinta nekom smiješno,nema veze glavno da se krenulo,bio je tu jedan Gt pro performer,Redline i jedan Austrijski šund.Tako od uzbuđenja put prođe začas,i evo nas na Mariborskom kolodvoru,na par kvadrata simulirali smo rekordno sastavljanje bmx-a,i kad smo zajahali show je mogao početi.Do Centra grada pratile su nas povremene psovke,ljudi koji su izbjegavali tri manijaka na biciklima,malo cesta,malo rinzoli,mao crveno malo zeleno.Dođosmo u Centar i ajmo na Klobase,kad smo se najeli skupljaj informacije,di je ta staza???Ljudi kao ljudi,u onaj sumrak raspada države,čim skuže da nisi Slovenac,kaže drugi put,eto pomalo i nas pred ciljem,smiješno je to što je jedan od nas bio crnac koji priča Hrvatski.Več na par sto metara primjetili smo dosta njih vjerijatno u treningu,staza ko staza,za nas previše jer tako nešto u Zagrebu nismo imali,očito iz viđenoga bilo mi je jasno da Slovenci imaju sve u malom prstu.Pomalo kad smo skužili da nam se ne da brukati,ajmo upznavati ekipu,i tako upoznamo glavnoga mislim da se zvao Cvikl Denis,pa neki tamnoputi mali,pa jedan porijeklom iz Srbije na Haro masteru,kasnije i Simon Stojko.Bio je i Vučko iz Beograda,sječam se ko danas njegove majce Vision Street Wear.Ta utrka kao što sam i pretpostavio bila je unaprijed za Slovence mačiji kašalj,ali nama fora jer smo vidjeli da se nešto dešava na toj sceni.Ja sam se razletio na jednom jumpu,bez kacige,jer ko je znao da mi to uopče treba,a kad sam je posudio pala mi je s glave.Nikada neču zaboraviti to ruljenje po šoderu,ali sve je to bilo za ljude,predvečer smo krenuli nazad u Zagreb,nažalost više se nikada nismo vratili,došao je rat i scena je zamrla.Mi smo ostali još koju godinu ruljiti stepenice na Mimari i derati po Zagrebačkome asfaltu.Bili smo jedni od prvih u Hrvatskoj ali ovi današnji klinci vjerojatno nikada nisu niti čuli za nas,ma niti to nema veze,sječam se i Strele iz Preradovićeve,frfljavog Denisa,Mateše,Gulia,Popare,Čipčiča,Hržiča,Vladimira Savića,Bože,i sve ostale ekipe sa Džamije,bila su to neka druga vremena,ali voljeli smo svi jedno BMX,a to nas je držalo skupa.Bili su sve to dobri momci i ekipa,a sada kako je netko davno otpjevao "Neki novi klinci".
Evidentirano
EXTREME
Global Moderator
Hero Member
Poruka: 1599
Odg: Jedna priča....
«
Odgovor #1 :
april 29, 2007, 08:57:14 pm »
Definitivno mogu da se vratim u to vreme jer se to nikada ne moze zaboraviti. Nisam siguran da te se mogu setiti ali se u potpunosti secam dogadjaja koji si opisao jer smo i mi to sve prolazili. Moja majica koju si pomenuo je odavno iscepana ali je jos uvek cuvam
Momak na Haro bajku je bio Nikola Olic takodje iz Beograda koji sada zivi u Americi i verovao ili ne jos uvek vozi!
Odavno sam hteo da zapocnem ovaj topic ali moram dosta fotografija do iskeniram kako bih mogao pomocu njih da docaram barem delic atmosfere koja je u to vreme postojala u celoj bivsoj Jugoslaviji, a odnosila se iskljucivo na BMX i na jedno druzenje koje je svima nama bio jedan jako vazan segment detinjstva! Bilo bi super ako imas neku fotografiju iz tog vremena da postavis ovde...ja cu to definitivno uraditi ovih dana!
Drago mi je da si ovde sa nama...pozdrav iz Beograda od VUCKA!
Evidentirano
kaki
Newbie
Poruka: 1
«
Odgovor #2 :
april 29, 2007, 10:25:22 pm »
Citat: stara garda - april 29, 2007, 04:51:34 pm
Zagrebački željeznički kolodvor,negdje oko 8 sati 1990.Nas troje nadobudnih klinaca svi u ranim 16-tima,ah kako i ne bi bili nadobudni.Pravac Maribor,problem,kako bajkove u vlak.Koliko smo ih voljeli,najrađe bi u kupe s njima,ništa nam nije preostalo,več ključ u ruke i rastavljaj.I tako na opće iznenađenje prisutnih putnika,bicikli stoje s nama u hodniku,neko grinta nekom smiješno,nema veze glavno da se krenulo,bio je tu jedan Gt pro performer,Redline i jedan Austrijski šund.Tako od uzbuđenja put prođe začas,i evo nas na Mariborskom kolodvoru,na par kvadrata simulirali smo rekordno sastavljanje bmx-a,i kad smo zajahali show je mogao početi.Do Centra grada pratile su nas povremene psovke,ljudi koji su izbjegavali tri manijaka na biciklima,malo cesta,malo rinzoli,mao crveno malo zeleno.Dođosmo u Centar i ajmo na Klobase,kad smo se najeli skupljaj informacije,di je ta staza???Ljudi kao ljudi,u onaj sumrak raspada države,čim skuže da nisi Slovenac,kaže drugi put,eto pomalo i nas pred ciljem,smiješno je to što je jedan od nas bio crnac koji priča Hrvatski.Več na par sto metara primjetili smo dosta njih vjerijatno u treningu,staza ko staza,za nas previše jer tako nešto u Zagrebu nismo imali,očito iz viđenoga bilo mi je jasno da Slovenci imaju sve u malom prstu.Pomalo kad smo skužili da nam se ne da brukati,ajmo upznavati ekipu,i tako upoznamo glavnoga mislim da se zvao Cvikl Denis,pa neki tamnoputi mali,pa jedan porijeklom iz Srbije na Haro masteru,kasnije i Simon Stojko.Bio je i Vučko iz Beograda,sječam se ko danas njegove majce Vision Street Wear.Ta utrka kao što sam i pretpostavio bila je unaprijed za Slovence mačiji kašalj,ali nama fora jer smo vidjeli da se nešto dešava na toj sceni.Ja sam se razletio na jednom jumpu,bez kacige,jer ko je znao da mi to uopče treba,a kad sam je posudio pala mi je s glave.Nikada neču zaboraviti to ruljenje po šoderu,ali sve je to bilo za ljude,predvečer smo krenuli nazad u Zagreb,nažalost više se nikada nismo vratili,došao je rat i scena je zamrla.Mi smo ostali još koju godinu ruljiti stepenice na Mimari i derati po Zagrebačkome asfaltu.Bili smo jedni od prvih u Hrvatskoj ali ovi današnji klinci vjerojatno nikada nisu niti čuli za nas,ma niti to nema veze,sječam se i Strele iz Preradovićeve,frfljavog Denisa,Mateše,Gulia,Popare,Čipčiča,Hržiča,Vladimira Savića,Bože,i sve ostale ekipe sa Džamije,bila su to neka druga vremena,ali voljeli smo svi jedno BMX,a to nas je držalo skupa.Bili su sve to dobri momci i ekipa,a sada kako je netko davno otpjevao "Neki novi klinci".
da da....malo je takvih koji su culi ovu pricu. tj. nisu se vjerovatno nikada zapitali kako je sve pocelo,eto ja sam iz osijeka gdje je to krenulo prije nekih 17-tak godina... stara ekipa : geba,lile,vezma, svebor,vise se ni ne sjecam ko je jos tada vozio...i cuo sam za pricu o deckima sa mimare
koji su rasturali,ali na zalost nikad ih nisam upoznao...receno mi je da je jedan decko jako dobro vozio,na zalost nisam siguran dali je sad u zatvoru,il nesto slicno...vise se ni ne sjecam tih vremena,to je bio moj pocetak bmx-a dok sam slusao ovakve price,kako je bio pocetak bmx scene u tadasnjoj jugoslaviji...
Evidentirano
EXTREME
Global Moderator
Hero Member
«
Odgovor #3 :
april 29, 2007, 11:20:19 pm »
KAKO JE SVE POČELO U JEDNOJ ZEMLJI ... U STVARI U NEKOLIKO DANAŠNJIH,A TADAŠNJOJ JUGOSLAVIJI
Svoj prvi bicikl BMX sam dobio za rodjendan 1986.godine! U to vreme jedini koji se mogao kupiti je bio Slovenački ROG, tako da sam i ja od njega počeo kao i svi klinci koji su tada želeli po svaku cenu na neki način da se pokažu u svojoj veštini.
Glavna dogadjanja su bila kod Filozofskog fakulteta (popularni F) gde su na jednom mestu bili bajkeri,skejteri i ekipa sa tadašnjim običnim rolšulama.Celo to druženje je za mnoge predstavljalo važan deo detinjstva i odrastanja.Tadašnju Beogradsku ekipu ljudi koji su to sve započeli su sačinjavali ekipa iz Kaludjerice Aca-Toto (Chan Doo),Rale i Srdja...vozači sa Zvezdare Nikola Olić (današnji PRO vozač iz USA),Šomi i Slavko... nešto kasnije Oreka...a ja sam bio izmedju njih svih! Kasnije se kao jaki gradovi sa BMX vozačima pojavljuju Knjaževac sa Golubom na čelu,Oliverom,Kikcem...Leskovac sa Mišom...Požarevac sa Manetom...Ljubljana sa Simonom i Boštjanom...Osijek sa Gebom i ostatkom ekipe...itd. Ako sam slučajno neko ime izostavio nije sigurno namerno ipak je sve to bilo pre DVADESET GODINA!
Prvo takmičenje u BMX trikovima je održano 1989.godine na Zvezdari u okviru sportskog centra OLYMP, a prva staza je napravljena u Mariboru gde smo svi mi naravno bili 1989.godine na prvoj trci.Te iste godine počele su mnoge stvari da se dešavaju i naš krug se počeo širiti.U Kranju je otvoren prvi POOL,u Osijeku je napravljeno tada najveće takmičenje...i sve se počelo širiti po ostalim gradovima Ljubljana,Zagreb,Požarevac...
U to vreme nam je to bilo sve...skejteri i bajkeri iz svih mogućih gradova iz tadašnje Jugoslavije su bili kao jedna velika porodica.Živelo se samo za vožnju i ništa drugo.Na biciklima smo provodili po 16 sati dnevno...skoro da nismo jeli,spavali...
1990.godine deo naše Beogradske ekipe se prvi put pojavio na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj sa dosta dobrim rezultatima što nas je još više motivisalo.Granice nisu postojale za naše druženje...putovali smo svuda vozom,stopom,autobusom...a po nekada i samim biciklima po više stotina kilometara.
1991.godine sa Manetom sam završio u Grčkoj tragajući za boljim životom...još jedan period koji se svodio samo na vožnju i ništa drugo.Tamo smo shvatili da pare možemo da zaradjujemo vozeći bicikl...kako smo mi to tada zvali VOZEĆI NA ŠEŠIR,što u stvarnosti znači da smo toliko ljudi skupljali na ulici da su bili primorani da nam pare ubacuju u ŠEŠIR (po nekada za veče smo uzimali i po 300 – 400 maraka)! Ali nostalgija je tada bilo nešto novo sa čim smo se susreli!
1992.godine smo se pojavili na Svetskom prvenstvu u Budimpešti i to je svakako takmičenje koje svi i dan danas pamtimo. Ekipa iz Osijeka, Knjaževca, Požarevca, Ljubljane...Uživo druženje sa Mat Hoffmanom,Jay Mironom,Denis McCoyem tadašnjim i današnjim najvećim zvezdama ovog sporta! Ono što smo do tada gledali samo na video kasetama na tom takmičenju smo gledali uživo!!!
1994.godine sam dobio svoju prvu vizu za USA i mislio sam da je to definitivno ono što sam čekao ceo život.Ali to nije bilo baš tako...moja interesovanja su otišla u nekom drugom pravcu, a BMX je ostao iza mene kao jedna uspomena koja će mi biti urezana do kraja života!!! Kasnije sve preuzimaju tadašnji novi BMX vozači sa Tomom na čelu koji i dan danas vozi!
Sve što sam uspeo da napišem u ovom tekstu je praktično kao jedan minut nastanka BMX-a kod nas i našeg života tada! Nemoguće je to sve opisati i napisati na stotinama ovakvih stranica,a kamoli u nekoliko redova!
Evidentirano
stara garda
Newbie
«
Odgovor #4 :
april 30, 2007, 02:41:24 am »
Imam svojih fotki negdje iz ljeta 1990,samo ih moram skenirati pa ču ih staviti.Inače Slovenci su došli 1989 u jedan park u Zagrebu gdje je kao bila improvizirana staza,pa su nas poderali.Ovaj tvoj kompić na Haru je bio simpa lik,drago mi je da se sječate tih vremena,jer da nije bilo ovih svih ratnih pizdarija gdje bi nam bio kraj.Isto tako kad vidim ove moje Cro momke drago da je to zaživjelo i da su dobri.A ti si Vučko zajedno sa Simonom glasio kao najbolji u street forama.Ništa probat ču ja proširiti priču pa da se jave neki slični,inače bile su i video snimke,ti si bio mislim treći u utrci ili tako nešto,znao sam jednoga koji ih je imao ali je negdje završio u Beču.Pozdrav
Evidentirano
zionbikes
Newbie
Poruka: 44
«
Odgovor #5 :
april 30, 2007, 01:56:06 pm »
Svaka čast da ste otvorili ovu temu, jer večina nas "nekih novih klinaca" zna samo male dijeliće priča iz tih početaka bmx-a u Jugoslaviji i to u pravilu samo o sceni u svojem gradu.
Ja sam počeo voziti "tek" 2000.-te , taman kad se stara garda već skoro raspala, i uz njihovu pomoć naučio prve trikove, otišao na prvi kontest u Francusku i doživotno se zakačio za bmx.
Večina klinaca koja danas vozi nema pojma šta se događalo za vrijeme Juge i kasnije za vrijeme rata, koliko jakih vozača je bilo na ovom području i kakve su rezultate postigli po Europi. Simon iz Slovenije koji je uredno ovajao europske konteste u Master klasi, Janko iz Zagreba je u istoj klasi bio treči, sa 17 godina (samo da ga pohvalim da još uvijek vozi). Nikolu Olića sam ko klinac vidio u Loiter videu, a za Vučka, Tomu i ostatak ekipe iz Srbije sam samo ćuo od starijih.
Naše scene su donedavno bile totalno razdvojene i nismo imali pojma šta se događa preko granice, ali full mije drago da smo se u zadnjih godinu dana uspijeli ponovo povezati.
P.S. mogu se raspitati kod starije ekipe po Zagrebu ako imaju nekih slika, ali sigurno znam da Tonček još uvijek ima video kazetu sa Svjetskog prvenstva u Budimpešti (mislim da je bilo 93'), gledao sam je prošle godine.
Evidentirano
Milos su
Sr. Member
Poruka: 388
«
Odgovor #6 :
april 30, 2007, 03:44:29 pm »
Svaka cast za temu!!!
Evidentirano
stara garda
Newbie
«
Odgovor #7 :
april 30, 2007, 06:15:57 pm »
Znam da je Saša sa Črnomerca je vozio dosta dugo,znam da je prije par godina u Osijeku roknuo vanjski prijelom,šta je s tim likom???Bio je jedan sa Jaruna kaj mu je stari švaso rotor u hand madeu i vario pol bicikla.Sad negdje vidim da naši imaju neku svoju liniju bmx,e kad je ovaj napravio svoj prvi.
J...ga,bila su drugačija vremena,ali samo znam da se nije pitalo ko i šta,več samo kako voziš.Iznenađen sam da Zagreb nije dobio stazu a ima toliko love,još čak nemamo ni skate park pošteni,a jesmo metropola.
Evidentirano
stara garda
Newbie
«
Odgovor #8 :
april 30, 2007, 06:21:37 pm »
Citat: zionbikes - april 30, 2007, 01:56:06 pm
Svaka čast da ste otvorili ovu temu, jer večina nas "nekih novih klinaca" zna samo male dijeliće priča iz tih početaka bmx-a u Jugoslaviji i to u pravilu samo o sceni u svojem gradu.
Ja sam počeo voziti "tek" 2000.-te , taman kad se stara garda već skoro raspala, i uz njihovu pomoć naučio prve trikove, otišao na prvi kontest u Francusku i doživotno se zakačio za bmx.
Večina klinaca koja danas vozi nema pojma šta se događalo za vrijeme Juge i kasnije za vrijeme rata, koliko jakih vozača je bilo na ovom području i kakve su rezultate postigli po Europi. Simon iz Slovenije koji je uredno ovajao europske konteste u Master klasi, Janko iz Zagreba je u istoj klasi bio treči, sa 17 godina (samo da ga pohvalim da još uvijek vozi). Nikolu Olića sam ko klinac vidio u Loiter videu, a za Vučka, Tomu i ostatak ekipe iz Srbije sam samo ćuo od starijih.
Naše scene su donedavno bile totalno razdvojene i nismo imali pojma šta se događa preko granice, ali full mije drago da smo se u zadnjih godinu dana uspijeli ponovo povezati.
P.S. mogu se raspitati kod starije ekipe po Zagrebu ako imaju nekih slika, ali sigurno znam da Tonček još uvijek ima video kazetu sa Svjetskog prvenstva u Budimpešti (mislim da je bilo 93'), gledao sam je prošle godine.
Ma bilo je stvarno manijaka sa mudima,ti to ne bi vjerovao.Kad su u Centru na Džamiji ispraznili fontanu,bilo je par manijaka koji su tako brzo vozili u krug pod kutem i tako se utrkivali,da su se ljudi zgražali.A najgora fora je bila preletanje 12-13 stepenica direkt na cestu,taman prije nego auti nalete,eto tako su se neki dokazivali.Sva sreća da nitko nije na.ebo.
Evidentirano
stara garda
Newbie
«
Odgovor #9 :
april 30, 2007, 06:26:33 pm »
I sječam se da mi je najljepši bajk bio Peregrine,pa Diamond Back i Haro Sport.
Evidentirano
ViK
Sr. Member
Poruka: 361
GrounD LeVeL
«
Odgovor #10 :
april 30, 2007, 07:34:42 pm »
uh haro sport. nikad to necu zaboraviti. vozilo se sve freestyle. malo street, malo ramp, pa flat.
evo jedne slike Vucka iz Novog Sada sa SNP-a cirka '90.
to su bili dani. Nikola Olic se uvek nesto sprdao. bola je bas zezanja. njega sam video pre tri godine u BG vozili smo zajedno bas kada je i Rob Tex Thayer (vlasnik London bikes)bio kod mene. Olic kida iako ne vezba kao ranije.
vucko.jpg
(109.28 KB, 518x600 - (poseta: 1051 ).)
Evidentirano
Driven By Destiny / Chased By Demons
www.VDESIGN.rs
MarcATB
Sr. Member
Poruka: 390
terenac
«
Odgovor #11 :
april 30, 2007, 09:01:45 pm »
uuu kakva fotka !!!
Vučko sa jedno 40 kola manje
Daj Vigo izbunari još koju staru...
Evidentirano
BOARDING SINCE 1985
and steel running
EXTREME
Global Moderator
Hero Member
«
Odgovor #12 :
april 30, 2007, 10:53:14 pm »
Ha,ha,ha...VIK ne znam samo odakle si iskopao ovu sliku!!! Ovih dana cu definitivno skenirati dosta fotki sa mnogim riderima iz cele stare Jugoslavije koji su tada drzali BMX scenu jacu nego mnoge okolne zemlje...sta se desilo desilo se ali su sada tu neki novi klinci koji ce nadam se nastaviti tamo gde smo mi poceli! Naravno uz nasu podrsku!
Evo nadjoh tri moje slike iz 1991.godine...za to vreme nije to bilo lose!
Tacno pre 16 godina! :
Wall-Ride.jpg
(208.99 KB, 399x550 - (poseta: 1033 ).)
Hitch-Hicker.jpg
(196.67 KB, 378x550 - (poseta: 1004 ).)
Look-Back.jpg
(185.53 KB, 404x550 - (poseta: 978 ).)
«
Poslednja izmena: april 30, 2007, 10:55:02 pm EXTREME
»
Evidentirano
stara garda
Newbie
«
Odgovor #13 :
maj 01, 2007, 12:35:08 am »
Morat ču i ja na skeniranje,slike su ti stvarno dobre i bajk ti je do jaja,ali obleka mi je najsmješnija
Evidentirano
zionbikes
Newbie
Poruka: 44
«
Odgovor #14 :
maj 01, 2007, 12:41:59 pm »
Citat: stara garda - april 30, 2007, 06:15:57 pm
Znam da je Saša sa Črnomerca je vozio dosta dugo,znam da je prije par godina u Osijeku roknuo vanjski prijelom,šta je s tim likom???Bio je jedan sa Jaruna kaj mu je stari švaso rotor u hand madeu i vario pol bicikla.Sad negdje vidim da naši imaju neku svoju liniju bmx,e kad je ovaj napravio svoj prvi.
J...ga,bila su drugačija vremena,ali samo znam da se nije pitalo ko i šta,več samo kako voziš.Iznenađen sam da Zagreb nije dobio stazu a ima toliko love,još čak nemamo ni skate park pošteni,a jesmo metropola.
Saša se oporavio od prijeloma i nekih drugih sranja i još uvijek vozi, iako rijetko zbog posla. Ovaj "dečko" s Jaruna je Tomica. I on još uvijek vozi i to još uvijek na tom istom biciklu koji je cijeli napravio sam sa svojim starim. Ali moram prigovoriti da od kada se oženio prošle godine, skoro nikad nema vremena za vožnju. Ovo je slika od prošle godine:
Evidentirano
Strana:
[
1
]
2
3
4
5
...
12
Pređi u: