Extreme Sports Forum
gfxgfx

Dobrodošli Gost na forum. Ako niste član foruma, a želeli biste da budete, registrujte se.

Ako ste član foruma, prijavite se, tako što ćete uneti korisničko ime, lozinku i vreme trajanja prijave. Ako ste zaboravli lozinku pritisnite ovde.
X-Sports

gfx gfx
gfxgfx

Dobrodošli na Extreme Sports Forum!

gfx gfx
gfx
62314 Poruka 2598 tema 15816 članova - Najnoviji član: ottoacosta614 februar 04, 2012, 05:12:41 pm
*
gfx*Prva stranaPomoćPretragaPrijavljivanjeRegistracijagfx
gfxgfx
      « nazad napred »
 Strana: 1 2 3 4 [5] 6 Štampa
Autor tema: EST team EVEREST 2007  (Poseta: 11032 )
KARPINSKI
Administrator
Hero Member

Poruka: 1389

Profil Email
« Odgovor #60 : maj 20, 2007, 12:34:41 pm »

20.05.2007
16.00 (local time)
Zbog predugog zadrzavanja na vrhu vecina je ostala bez kiseonika po dolasku u C3 (8300m).
Takodje spustanje niz severni greben je trajalo dugo zbog umora i ogromnog zracenja koje postoji na ovoj visini.
U C3 (8300m) cine klasicnu gresku koja je opisana u svim udzbenicima ekspedicijskog alpinizma.
Ulaze u satore i zbog velike vrucine unutra,dehidracije i umora, istog trenutka svi spavaju!
To je veoma opasno na ovim visinama i u ovakvim situacijama.U kontaktu putem radio veze objasnio sam Petru i Sonamu da po svaku cenu moraju da ih pokrenu,i pocnu sa spustanjem ka C2 (7800m).Sto pre na manju visinu ce im razbistriti glave, a u nizem kampu imaju dovoljno kiseonika za iducu noc.
Medjutim lako je pricati, pojedinci su bili u takvom stanju da je tesko bilo dopreti do njihove svesti i objasniti im situaciju u kojoj se nalaze.
Znam da je tesko i da noge ne slusaju.Nastaviti sa kretanjem, pa makar kao puz, ali se kretati na dole.
Ocekujem sledece javljanje iz C2 (7800m) za oko tri sata.

Vodja ekspedicije
Dragan Jacimovic

Evidentirano
anbeast
Newbie
*

Poruka: 19

Balkan Trekking Team

Profil Email
« Odgovor #61 : maj 20, 2007, 01:20:04 pm »

UHH! BRAVO, BRAVO, BRAVO!!! Tek sad videh vest da su uspeli. Uvek je najz...... posle uspona. Samo hrabro!
Evidentirano

Maior victoria est vincere se ipsum
machinori
Newbie
*

Poruka: 19

« Odgovor #62 : maj 20, 2007, 01:47:32 pm »

Pa ajd i ja da ispratim KARPINSKOG i da okacim poslednji izvestaj:

-20.05.2007

18.34 (local time)

Kao sto smo i predvideli, spustanje je tezi deo posla od penjanja. Ali koliko god ova prica bila teska za nas, jednog trenutka njoj mora doci kraj.

Clanovi ekspedicije su se spustili u C2 (7800m), gde imaju dovoljno kiseonickih boca,hrane i EPI gasa za kuvanje obroka.

Mada umorni i iscrpljeni posle danasnjeg uspona, ipak imaju dovoljno snage da odrade potebnu proceduru na ovoj visini.

Sutra ocekujemo u popodnevnim satima njihov dolazak u ABC (6400m).

Sada vodja ekspedicije moze na spavanje. Hvala svima na podrsci prethodne noci. Laku noc svima, ma gde se u ovom trenutku nalazili...

Mislim da ni ja ni clanovi ekspedicije nismo svesni velicine uspeha koji smo postigli.

To i nije bitno, vazno je da smo srecni, a srecu cine male stvari.Istorijski uspeh ili ne? Neka se drugi bave sa tim.

Vodja ekspedicije

Dragan Jacimovic
Evidentirano
KARPINSKI
Administrator
Hero Member

Profil Email
« Odgovor #63 : maj 20, 2007, 01:57:34 pm »

Nasa ekspedicija je otisla na spavanje...sasvim zasluzeno...ali i mi i oni znamo ko nikada ne spava...pogledajte slike i sve ce vam biti jasno! Wink

* 135.jpg (42.34 KB, 600x450 - (poseta: 178 ).)

* 136.jpg (52.11 KB, 600x450 - (poseta: 158 ).)

* 137.jpg (34.21 KB, 600x450 - (poseta: 160 ).)
Evidentirano
Filip
Full Member

Poruka: 184

Profil WWW
« Odgovor #64 : maj 20, 2007, 02:46:50 pm »

Wow, fantasticno!!!  Shocked
Evidentirano
*kamichak*
Full Member

Poruka: 163

« Odgovor #65 : maj 20, 2007, 09:11:25 pm »

*definitivno fantastichno!!!!
Evidentirano
glexy
Jr. Member
**

Poruka: 70

Balkan Trekking Team

Profil Email
« Odgovor #66 : maj 20, 2007, 09:55:16 pm »

vec dugo razmisljam o pravom izazovu..to je def. EVEREST i sada sam tako blizu ljudi koj su vec postali moj uzor i od kojih cu imati inform. iz prve ruke...mislim da je stasao i prvi  pravi srpski vodja za ovakve poduhvate i nadam se da ce jednoga dana i mene odvesti na 8848m..pozdrav za Dragana Jacimovica i celu ekipu, posebno za nasu prvu damu na krovu sveta-Draganu...

SVAKA CAST LJUDI !!!!!!!!
Evidentirano
constanzza
Gost
« Odgovor #67 : maj 21, 2007, 03:35:08 am »

svaka cestitka tim ljudima! to je pravi izazov .ovi momci igraju svoj zivot na najtezoj tezini ( difficulty : extreme)
to je definitivno stvar koju cemo morati svi da probamo, mozda je bog alpinizma na everestu?
Evidentirano
LUC1FER
Global Moderator
Hero Member

Poruka: 616

eXtreme is my name!

luka@sbb.co.yu
Profil Email
« Odgovor #68 : maj 21, 2007, 12:34:55 pm »

Iskreno da vam kazem ja sam zadivljen ovim ali se definitivno ne bih upustio u tako nesto bar ne jos uvek...

Kod ostalih extremnih sportova potreban je recimo trenutak kada vam adrenalin radi najjace(skok, doskok...) a ovde taj trenutak traje mnogo dugo Grin

Zaista svaka cast svim clanovima ESTeama
Evidentirano

KARPINSKI
Administrator
Hero Member

Profil Email
« Odgovor #69 : maj 21, 2007, 11:35:59 pm »

21.05.2007.
Dan posle...
Svi su napustili C2 (7800m), prošli su C1 (7150m) i sada se spuštaju u ABC.
Dr.Gligor je stigao prvi u bazu već u 12.30h. Izgleda odlično, kao da nije bio na 8848m. A ja se najviše brinuo za njega!
Ovde u bazi se već krenulo sa pakovanjem opreme. Sutra nam stižu Yakovi, a prekosutra karavan ode za BC (5200m).
Hvala svima još jednom na fenomenalnim porukama koje su stizale putem satelitskog telefona.
Ali najjači je lik koji je juče zvao. Kaže video sam na sajtu telefon pa da vas pozovem.
"Hvala vam na ovom uspehu, ovako se nisam osećao još od kada smo tukli Amere u košarci!"
Bez Komentara...

Vodja ekspedicije
Dragan Jaćimović
Evidentirano
KARPINSKI
Administrator
Hero Member

Profil Email
« Odgovor #70 : maj 28, 2007, 10:05:21 pm »

21.05.2007.
Naši momci i devojka su postigli uspeh svetskih razmera. Ipak, ovakav poduhvat zahteva izuzetno veliku organizaciju i mnogo ljudi koji su na ovaj ili onaj način pomogli da se ekspedicija isprati širom sveta. Znamo da govorimo u ime svih članova ekspedicije kada kažemo da je od izuzetnog značaja bila podrška koju ste Vi, posetioci ovog sajta i ljudi šitom sveta, uputili našem timu. Svaka reč podrške koja je poslata bilo putem poruke na sajtu ili sms-a im je dala dodatnu snagu. Svi koji smo te noći sedeli okupljeni po kafićima ili kod kuće pored svojih kompjutera smo osećali da smo tamo sa njima, šaljući im ogromnu količinu pozitivne energije kako bi uspeli u svom poduhvatu. To je još jedan od uspeha ove ekspedicije i verujemo da ćete tu noć pamtiti dok ste živi, noć kada smo svi imali utisak da smo zajedno sa njima stajali na Everestu. U ime svih ljudi koji su uzeli učešće u organizaciji ovog poduhvata, hvala vam svima koji ste verovali u ovaj tim i koji ste tu noć bili sa nama.

Extreme Summit Team i prijatelji
Evidentirano
KARPINSKI
Administrator
Hero Member

Profil Email
« Odgovor #71 : maj 28, 2007, 10:08:49 pm »

22.05.2007.
Svi članovi ekspedicije su sinoć stigli u ABC (6400m).
Ostali smo do posle ponoći pričajucći anegdote sa uspona.
Kako je sada lepo smejati se sopstvenim mukama i greškama, kada si na sigurnom i kada nemaš nikakve posledice posle osvajanja najvišeg vrha na svetu.
Bilo je sinoć i suza u BC-u, grljenja, čestitanja i smejanja... Sve odjednom.
Danas se spuštamo u BC (5200m) i ceo dan bićemo na putu.
Juče su nam Yakovi u ABC-u pokidali kablove od solarnih panela, tako da ne možemo da vam pošaljemo fotografije i video clip sa vrha.
U BC imamo rezervni komplet, tako da ćemo sutra pokušati da sve to pošaljemo na našu web adresu.
Izvinjavamo se zbog ovoga, ali ovakve stari se dešavaju. Ako ste bili strpljivi tokom uspona na vrh, strpite se još malo kako bi videli prelepe fotke Petra Pećanca.
Svi članovi ekspedicije se odlično osećaju i zahvaljuju se na vašoj podršci, naročito tokom poslednjih par dana.

Vodja ekspedicije
Dragan Jaćimović

23.05.2007
Konačno jedna prospavana noć. U BC (5200m) spavali smo kao topovi.
Posle doručka morao sam do Oficira za vezu, kako bi regulisao dugovanja za ekstra Yakove i uzeo sertifikate za one koji su popeli Mt.Everest. Dogovorili smo se da sutra u 10.00 on pošalje džipove za prevoz do Zangmua (2700m).
Sve je u redu, a poslaće nam i jedan kamion za opremu. Što se tiče fotki, i dalje smo u kvaru sa tehnikom, ali tu su komšije pa smo nekako poslali od njih.
Ovo je prvi deo fotografija (do svitanja), a drugi od Second step-a do vrha i nazad poslaćemo prekosutra uz jedan video clip. Slike su postavljene uz odgovarajuće izveštaje sa uspona i u galeriju.

Vodja ekspedicije
Dragan Jaćimović

25.05.2007.
Sigosmo nekako u Kathmandu. Na ulasku u grad blokiran put, zapaljene gume gore na sve strane, mladi ljudi uzvikuju nekakve parole, a mi se nerviramo jer smo umorni i hteli bi što pre pod tuš. Trebalo nam je oko tri sata da se probijemo do našeg hotela. Dobro smo prošli.
Saznajem da je moj Iswari nekako uspeo da promeni šest karata za 28. maj. Sutra je neradni dan, a prekosutra u nedelju se radi i probaćemo da preostale tri karte promenimo za isti let. Lakše je popeti Everest nego krajem maja promeniti karte na avionima koji lete iz Kathmandua! Ali šta ćeš, nama se žuri kući...
Marko i ja smo pred večeru otišli do mog brice Deepak-a da se obrijemo i ošišamo. Sada je jedino Petar ostao kao Robinson Kruso.
Kaže, hoće da se vrati kući kao pravi alpinista!
Glavobolje nam zadaje format u kojem je Petar pravio fotke od svitanja do vrha Everesta. To je RAV format, a NEF ekstenzija.
Hteo čovek da pravi fotke od 15Mb, a sada ne možemo da ih otvorimo niti da ih pretvorimo u JPEG!!
Ovde je teško naći softver poteban za to, a pogotovu što je slikao sa aparatom Nikon D200.
Noćas tražimo Adobe Photoshop CS2 i drajvere neophodne da bi sve to radilo. Valjda će do sutra sve biti OK.

Vodja ekpedicije
Dragan Jaćimović

* 178.jpg (65.72 KB, 600x400 - (poseta: 140 ).)

* 179.jpg (67.13 KB, 600x402 - (poseta: 129 ).)

* 180.jpg (66.51 KB, 400x598 - (poseta: 154 ).)
Evidentirano
KARPINSKI
Administrator
Hero Member

Profil Email
« Odgovor #72 : maj 28, 2007, 10:13:31 pm »

27.05.2007.
Već dva dana pokušavam da proverim opremu koja je stigla sa planine.
Drugi problem je još veći. Ne znamo kada ćemo kući. Pokušavam da promenim avio karte, ali to ovde krajem maja jako teško ide. Danas sam sedeo u Quatar airways-u nekoliko sati, moleći da nam izadju u susret. Izgleda da nam je jedina opcija da u dve odvojene grupe dodjemo do Atine, a onda 30.05 večernjim letom svi zajedno za Beograd. To je za sada jedino izvesno.
Večeras treba da mi potvrde definitivno ovu varijantu.
Našli smo ne CS2 vec CS3 Photoshop! Šaljemo vam još nešto fotki, ali smo se napatili dok smo ih poslali.
Sinoć smo sa našim šerpasima , pomoćnim osobljem i prijateljima proslavili uspon na Mt. Everest.
Posle toliko napora treba sebi dati oduška. Svaku pobedu u životu moraš proslaviti jer time stvaraš u sebi uslove za nove pobede.

Vodja ekspedicije
Dragan Jaćimović

* 166.jpg (68.91 KB, 600x402 - (poseta: 128 ).)

* 167.jpg (80.65 KB, 400x598 - (poseta: 162 ).)

* 168.jpg (63.86 KB, 600x402 - (poseta: 128 ).)

* 174.jpg (54.85 KB, 600x402 - (poseta: 153 ).)
Evidentirano
KARPINSKI
Administrator
Hero Member

Profil Email
« Odgovor #73 : maj 28, 2007, 10:14:58 pm »

27.05.2007.
Organizacija dočeka je počela. Vođa ekspedicije, Dragan Jaćimović, javio se iz Katmandua i potvrdio da ekspedicija treba da sleti na aerodrom Nikola Tesla 30.05.2007. u 19.20h Olimpikovim letom iz Atine. Pozivamo sve vas koji ste ova prethodna dva meseca bili uz ekspediciju, da zajedno dočekamo na aerodromu ove sjajne ljude koji su nam priredili mnogo radosti i učinili nas ponosnim.
Evidentirano
EXTREME
Global Moderator
Hero Member

Poruka: 1569

Profil WWW Email
« Odgovor #74 : maj 30, 2007, 11:29:15 am »

Evo kako je Marko izgledao po silasku u C2...e-mail od njega sa slikama i kratkom porukom za sve na X-SPORTS forumu! Cool

36 sati posle silaska iz C2 i provedene noci vise van satora nego u njemu, bez kiseonika i vode Smiley Naduven sam zbog dehidracije, a kapilari su mi popucali u levom oku i jos gomila sitnijih poremecaja Smiley))) hi hi...elem Everest je cudo, pojedete dok kazes keks. Nisam mnogo izgubio, mozda 8 kg...sad sam mnogo bolje ali znam da su slike iz Ausvica he he..
still climbing
Veliki pozdrav iz Katmanduua
Marko

* IMG_2972.jpg (83.06 KB, 500x333 - (poseta: 137 ).)

* IMG_2973.jpg (83.66 KB, 500x334 - (poseta: 142 ).)

* IMG_2975.jpg (76.95 KB, 500x334 - (poseta: 139 ).)
Evidentirano

gfx
 Strana: 1 2 3 4 [5] 6 Štampa 
gfx
Pređi u:  
gfx gfx