Extreme Sports Forum
gfxgfx

Dobrodošli Gost na forum. Ako niste član foruma, a želeli biste da budete, registrujte se.
Niste dobili email poruku za aktiviranje vaše prijave?

Ako ste član foruma, prijavite se, tako što ćete uneti korisničko ime, lozinku i vreme trajanja prijave. Ako ste zaboravli lozinku pritisnite ovde.
X-Sports

gfx gfx
gfxgfx

Dobrodošli na Extreme Sports Forum!

gfx gfx
gfx
62781 Poruka 2637 tema 10909 članova - Najnoviji član: vlajic mladen maj 18, 2012, 12:00:27 am
*
gfx*Prva stranaPomoćPretragaPrijavljivanjeRegistracijagfx
gfxgfx
      « nazad napred »
 Strana: [1] Štampa
Autor tema: STA JE FREE CLIMBING?  (Poseta: 2379 )
zazen
Newbie
*

Poruka: 29

Profil Email
« : februar 14, 2007, 02:54:52 pm »

STA MISLITE DA JE FREE-CLIMBING A STA NIJE? Sta je ova vestina za vas?

Pored samog upoznavanja, ideja teme je i da prosiri gledista u okviru ovog sporta ljudi koji se vec njime bave.

* Ruke 2.jpg (26.13 KB, 410x270 - (poseta: 542 ).)
Evidentirano
zazen
Newbie
*

Poruka: 29

Profil Email
« Odgovor #1 : februar 22, 2007, 10:28:30 pm »

Krecemo se na razne nacine: hodamo, trcimo, plivamo… i naravno penjemo.
Kao i druge vrste kretanja penjanje zahteva odredjenu adaptaciju lokomotornog sistema a ona zahteva vreme. Posle pocetnih teskoca, koje zavise od nasih sposobnosti i nivoa stene na koju smo se namerili, dolazi period pravog uzivanja.
Citajuci forume o extreme sportovima mozemo primetiti da su reci tipa: mir, harmonija, drugi svet i sl. veoma zastupljene. A to nije slucajno. Covek se baveci odredjenom vestinom gubi u njoj, (kazem “vestinom” zato sto sport podrazumeva takmicenje a takmicenje suparnistvo, rivalstvo,  ego koji najcesce samu vestinu koristi u svrhe svog bildovanja). Dok se bavimo skijanjem, penjanjem, ronjenjem, voznjom bajsa ili skakanjem sa litice nestaju svi nasi problemi, nestajemo mi kao licnosti sa svojom prosloscu i potencijalno smisljenom buducnoscu a ono sto ostaje nas preplavljuje.

Zamislimo - situaciju u kojoj smo povredjeni, uvredjeni, izgubili smo posao, otisla je voljena osoba sa drugim, odbaceni smo od drustva, utuceni na bilo koji drugi nacin a svako ima ovakvih momenata. Ovakve situacije nas um prepoznaje kao patnju, kao emotivni odgovor na desavanja koja mu nisu po volji, nisu po volji ega. Ega koji se zove tako i tako, koji moze to i to. Ega ili licnosti nas samih.
A onda stavljamo magnezijum na sake ili prilazimo litici spremajuci se za skok ili je ovaj skok onaj sto izvodimo sa skejtom ili biciklom, proveravamo regulator… i krecemo.

Da li iz vaseg iskustva u ovim situacijama i dalje postoji pomenuti problem, ako ne postoji, gde je? Da li je to MOJ problem ako me ne prati i sada.

Mozemo to i ovako opisati:
Iznerviran, utucen, povredjen idem kod prijatelja koji stanuje na osamnaestom spratu.
Ulazim u lift pritiskam broj 18 i krecem. Ja se i dalje osecam isto, hteo sam da popricam sa drugom o tome, sve mi se rusi, konstantno razmisljam o tome, pitam se zasto se ovo meni desava. Ali kod sedamnaestog sprata lift koci, staje i krece da propada, cuje se skripa kocnica koje pokusavaju da zaustave masinu.
Gledam oko sebe i STA!!!
Primecujem jednu divnu stvar. Mog problema vise nema. OVDE SAM I SADA. Kakva depresija ili ko zna sta, pokusavam da izvucem zivu glavu.

Ovo stanje se u psihologiji zove stanje “flow”-a. I to je upravo ono stanje u koje ulazimo potpuno se predajuci odredjenoj vestini. U stanju flow-a ego nestaje, pa i svi njegovi problemi, nestajemo kao licnosti i ostajemo ono sto smo oduvek i bili, deo celine, deo Apsoluta.
Ako se setimo filma “Big Blue”, teznja ka ovome je Zaka odvela ka poslednjem zaronu. Jednom kada to osetimo, nema povratka. Trazimo i dalje situaciju koja nas baca u flow.
A u ovome mozemo biti kreativni a mozemo i sebe stvarno stavljati u ovakve situacije.
Treba znati da se mnogo vise napreduje kroz kreativan deo.

Pored opasnih po zivot desavanja koja nas odmah stavljaju ovde i sada (a zar nesto drugo sem ovoga postoji, mogu li biti juce ili sutra a ne sada, mogu ali samo u mislima, drugacije ne), u isti polozaj nas stavlja udubljivanje u bilo koju vrstu umetnosti pa i umetnosti kretanja bilo koje vrste.

Koliko Shumacher dok vozi formulu moze da razmislja o nekom drugom problemu sem o sledecoj krivini, pa i to nije razmisljanje nego reagovanje. Jer razmisljanje je stvar uma a u flow-u mi smo van uma. Samim tim i van umne ogranicenosti.

Tako i free-climbing je vrsta kretanja koja nas ako se udubimo, izgubimo u njoj, ostavimo ego po strani i ocenu koju smo popeli ili cemo popeti, rezultat sa takmicenja i sl. vodi ka licnom napretku gde postajemo svesniji “sebe” a preko toga i svoje okoline.

Gledajuci ovako mozemo videti ekstremne vidove kretanja (sportove) kao jos jedan nacin da napedujemo kao licnosti.
 Smiley Smiley Smiley
Evidentirano
Owi
Newbie
*

Poruka: 1

Profil Email
« Odgovor #2 : februar 27, 2007, 01:00:35 pm »

Za mene je stena mesto gde cu pomeriti svoje granice kako u fizickom tako i u psiholoskom smislu,pre ce biti ovo drugo.Kada imam smer koga se plasim ili detalja na visini koji mi stvara prepreku u glavi cesto moram da sednem i da resim sa sobom par stvari,sto ni malo nije jednostavno.To je neki nacin kada sama sebi uz pomoc stene pomognem da steknem uvid u blokade koje imam i to ne onog tipa ne mogu da drzim ovaj hvat jer je suvise mali ili ne mogu da se izvucem,to cu resiti treningom,najvise me privlaci kada nesto fizicki mogu da postignem ali u glavi iz odredjenog straha ili blokade ne mogu,onda da to resim,mada mi je vec ogromno zadovoljstvo kada to spoznam.
« Poslednja izmena: februar 27, 2007, 01:02:45 pm Owi » Evidentirano
Madchen
Newbie
*

Poruka: 3

« Odgovor #3 : februar 28, 2007, 04:20:07 pm »

totalno super stvar...nisam bila ni svesna sta sve mogu,naravno uz treninge....i tako kad popnem neki detalj koji mi je izgledao nemoguc...uh,mnogo sam srecna...primetila sam da kad sam na steni malo duze,npr 20min...prvih 10 minuta u glavi mi je katastrofa....tesko mi je,ne mogu da se drzim,kad ce kraj,ej sta rade oni sa drugog kraja stene...da bi posle nekoliko trenutaka bol u rukama nestao,prestaje sve....nikoga vise ne vidim niti sta cujem....tisina,tu smo stena i ja i totalno sam svesna sebe,svojih pokreta kao da gledam sebe iz neke visine...ma ne znam ja to dobro ni da objasnim....Treniram ceo svoj zivot i odavno je moj sport dobio drugu dimenziju....pre mi stvarno jeste bilo vazno da pobedim,da budem najbolja jer valjda sam kontala,(tako smo bili nauceni)...pa sport zato i sluzi...da istreniramo pa da odmerimo snage....E a sa druge strane mi je bilo potrebno da osetim taj "flow" i tako sam sa svojih deset godina na moru krenula da skacem sa visokih stena,sto i sada preko leta redovmo radim.E,upravo penjanje mi omogucava taj osecaj...to nesto...i to u manjim dozama ali duzim nego sto je skakanje.Ne penjem se dugo i nije mi bitno da sad moram da popnem neki detalj koji mi je tezak,popecu ga sutra...bice popet to znam a u trenutku mi je najvaznije da mi je lepo i da se ne teram na nesto za sta u tom trenutku moje telo nije raspolozeno....vazno je da znam da cu svoju granicu sigurno pomeriti na vise
« Poslednja izmena: februar 28, 2007, 04:25:02 pm Madchen » Evidentirano
beauty
Newbie
*

Poruka: 32

Сирома сам

25520149 uzeopapoludeo@hotmail.com
Profil WWW
« Odgovor #4 : mart 16, 2007, 04:10:04 pm »

Фриклајмбинг је оптимум између издржљивости тела и издржљивости ума. Радиш сам и не гледаш друге. Осећаш дечју слободу док се пењеш и тежину одраслог човека кад паднеш. Grin
Evidentirano

stavro
Hero Member

Poruka: 567

k'POW!

337122535 stavrozinio@hotmail.com
Profil WWW Email
« Odgovor #5 : mart 17, 2007, 12:48:54 am »

Фриклајмбинг је оптимум између издржљивости тела и издржљивости ума. Радиш сам и не гледаш друге. Осећаш дечју слободу док се пењеш и тежину одраслог човека кад паднеш. Grin
ahahaha! odlicno sroceno!! =))

ja mislim da je friklajmbing u globalu isto sto i freerun.. isto sto i bilo koji drugi extremni sport..
prvo i prvo sto treba da se uradi je da se savladaju prepreke unutar nas samih...

...posle je sve mleko, med, i  plazma  Grin

edit:
ja sam razmishljao da pored svojih treninga krenem i na freeclimb, al nemade se vremena..
zna li neko btw da li postoje posebni treninzi (tipa, dodjes kad mozes i das novaca za to Grin) u ns-u u adrenalinu?

..i beauty...
plasi me tvoj avatar. Undecided
« Poslednja izmena: mart 17, 2007, 12:57:40 am stavro » Evidentirano

ruzni mamoje*ac
beauty
Newbie
*

Poruka: 32

Сирома сам

25520149 uzeopapoludeo@hotmail.com
Profil WWW
« Odgovor #6 : mart 17, 2007, 12:48:14 pm »

Citat:
ja sam razmishljao da pored svojih treninga krenem i na freeclimb, al nemade se vremena..
zna li neko btw da li postoje posebni treninzi (tipa, dodjes kad mozes i das novaca za to Grin) u ns-u u adrenalinu?

У Првој гимназији у Београду може, ал' ако те не мрзи да се цимаш довди. Мада, добар би ти био тренинг трчање до БГ-а. Grin

Што се времена тиче, ја сам уписао ово рекреативно, на крају видех да од рекреације нема ниш' већ одма хардкор.

Citat:
..i beauty...
plasi me tvoj avatar. Undecided

Ма пусти, није мени лако... Grin
Evidentirano

Chelavi
Newbie
*

Poruka: 1

Profil Email
« Odgovor #7 : mart 27, 2007, 10:12:08 pm »

Hmm...
Ja sam ranije trenirao kapueru. Prva ozbiljnija stvar koja me je privukla. Tu se, na pocetku totalno predas pokretu i muzici. Super stvar je ogromna kondicija u kojoj se telo nalazi. Izdrzljivost i osecaj da mozes sve na svetu. Ali kasnije sagledas i druge aspekte vestine koji nisu tako sjajni. Tako da me je to mnogo odbilo od vestine. Zatim sam otisao na tradicionalni aikido i nasao mir i spokoj u samom pokretu oslobodjenom svake potrebe za snagom, ali telo je postajalo sve slabije i izgubio se osecaj koji je davala kapuera. No, penjanje objedinjuje i osecaj da posle treninga mozes sve i glatkocu pokreta i euforiju kada popnes nesto stvarno tesko. Potpuno iskljucenje od ruznih stvari koje se desvaju oko tebe.
Evidentirano
gfx
 Strana: [1] Štampa 
gfx
Pređi u:  
gfx gfx